De Franse president Emmanuel Macron (LREM) is zijn absolute meerderheid in de Assemblée nationale kwijtgeraakt, nadat enkele linkse parlementsleden uit zijn partij overliepen naar een nieuwe fractie.

Zeven linkse parlementsleden stapten op uit ‘La République En Marche!’ (LREM) en liepen over naar de nieuwe fractie ‘Écologie démocratie solidarité’ (EDS). EDS telt daarmee 17 parlementsleden. Bijgevolg heeft de partij van de Franse president Emmanuel Macron nog maar 288 parlementsleden, één te weinig voor een absolute meerderheid. In 2017 had Macron nog 314 parlementsleden.

Aanvankelijk werd gevreesd dat niet 17, maar maar liefst 58 parlementsleden zouden overstappen naar de nieuwe fractie. Het lijkt erop dat de partijtop van LREM de leegloop enigszins heeft kunnen beperken. Veel partijleden stapten op uit onvrede met de liberale sociaal-economische koers van Macron. Macron kan wel nog steeds rekenen op de steun van coalitiepartner MoDem. Naar verwachting zal die partij de komende jaren meer op het beleid kunnen gaan wegen.