Nieuwbakken Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert staat open voor een staatshervorming tegen 2024. “Niet vroeger, maar we moeten ons wel vanaf nu al voorbereiden”, zegt hij in een interview met La Libre. Samen met de Franstalige zusterpartij MR wil Lachaert naar een “België 2.0”, waarin zowel herfederalisering als verdere regionalisering mogelijk moeten zijn.

De vraag naar een nieuwe staatshervorming klinkt steeds luider sinds de coronacrisis. Vooral de versnipperde bevoegdheidsverdeling van de gezondheidszorg is ter discussie komen te staan. Over de richting die een nieuwe staatshervorming moet volgen, is er evenwel minder eensgezindheid. Partijen als N-VA, CD&V en Vlaams Belang pleiten voor een volledige regionalisering van de gezondheidszorg, maar dat is moeilijk verteerbaar voor linkse en Franstalige partijen. Echter is ook voor de Open Vld de herfederalisering van de gezondheidszorg geen taboe meer.

Efficiëntie

Ook nieuwbakken voorzitter van de liberalen Egbert Lachaert zegt gehecht te zijn aan het federale België. In tegenstelling tot zijn Franstalige evenknie Georges-Louis Bouchez (MR) uit hij zich evenwel niet als Belgicist. “Efficiëntie is het sleutelwoord”, zegt de Open Vld-voorzitter. “Om de problemen van vandaag efficiënt op te lossen, moeten we de structuren vereenvoudigen en het staatsapparaat lichter maken.” Daarvoor wil Lachaert wel samenwerken met Bouchez en de voorbereidingen treffen om tegen 2024 een nieuwe staatshervorming door te voeren.

Net als federaal minister Alexander De Croo, pleit ook Lachaert voor een herfederalisering van de gezondheidszorg. Echter wil hij tegelijk ook een aantal fiscale aspecten van de arbeidsmarkt naar de regio’s overhevelen. Die aspecten hebben volgens Lachaert “eigen bijzonderheden aan de ene en de andere kant van de taalgrens”. Dat er nu ook in Vlaanderen gepraat wordt over herfederalisering, noemde PS-voorzitter Paul Magnette deze week nog een “extreem belangrijk nieuw politiek feit”. Hij liet zelfs uitschijnen dat het wel eens de sleutel kan zijn tot een samenwerking met de N-VA.

Lees meer:

Magnette sluit coalitie met N-VA niet uit mits herfederalisering gezondheidszorg

Rousseau (sp.a) staat open voor staatshervorming, maar “geen doel op zich”