Patrick Evenepoel, korpschef van de Brusselse politiezone Midi, is tevreden dat de problematiek van geweld tegen politie opnieuw onder de aandacht komt. Er is echter nog een groter probleem waar hij zich al jaren aan ergert: de straffeloosheid tegenover illegalen. “In een mum van tijd staan ze opnieuw op straat, we hebben geen afschrikmiddel”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Gisteren deelde politievakbond VSOA een filmpje waarin te zien is hoe agenten worden aangevallen bij een arrestatie in Anderlecht. Wanneer de agenten een 27-jarige Algerijn in de boeien willen slaan, worden ze belaagd door een tiental omstaanders. Een agent liep daarbij een neusbreuk en een hersenschudding op. De vakbond wil de problematiek van geweld tegen politie onder de aandacht brengen en is scherp voor de Brusselse politiek.

Geen afschrikmiddel

Dezelfde bekommernis deelt de Brusselse korpschef Patrick Evenepoel. Het incident van het filmpje legt volgens hem nog een andere problematiek bloot: die van illegale relschoppers. “De opgepakte man vertoeft illegaal in ons land en voelt zich onaantastbaar”, zegt de korpschef. “Zowel politie als gerecht staan machteloos om zo iemand gepast te straffen. Of ze wachten op hun erkenning, of ze zijn al uitgeprocedeerd. Vaak staan ze, net omdat het gepleegde misdrijf niet extreem zwaar is, in een mum van tijd opnieuw op straat. We hebben geen afschrikmiddel.”

Evenepoel ziet ook een toename in het aantal ‘Algerijnen’ onder de papierloze illegalen.”Omdat ze goed weten dat ons land met Algerije geen uitleveringsverdrag heeft”, zegt hij. Het doel van de Brusselse politie blijft om paal en perk te stellen aan de criminaliteit, maar door de straffeloosheid is het vaak dweilen met de kraan open. “Dat zorgt voor begrijpelijke frustratie binnen mijn korps”, aldus de korpschef. “Ik moei mij niet met politieke beslissingen, maar op dat vlak ligt er voor onze nationale politici een stevige uitdaging op de plank.”