Maurits Vande Reyde, Vlaams parlementslid voor Open Vld, lijkt de mosterd voor zijn sociale media te halen bij sp.a-voorzitter Conner Rousseau. De laatste maanden kopieerde hij bijna systematisch de posts van zijn collega. Wanneer Twitteraars de liberaal aanspreken op die “speciale” sociale media-strategie, is hij zich van geen kwaad bewust. 

De voorbeelden zijn immers te talrijk om niet het verband te zien. Twitteraar @VanZohra deed het kopieergedrag van de Open Vld’er in het lang en het breed uit de doeken. Een bericht op sociale media van de sp.a-voorzitter wordt vaak de dag zelf nog of anders de volgende dag gevolgd door een bijna identieke post van Vande Reyde. Het gaat over het delen van nieuwsberichten tot selfies met bloemen en fragmenten uit tv-programma’s. 

Toeval?

Toeval is uiteraard altijd mogelijk, maar wanneer Vande Reyde op zijn “speciale” sociale media-strategie wordt aangesproken en alles ontkend, geeft Twitter hem de finale doodsteek. Op 1 mei zette sp.a-voorzitter Conner Rousseau een speech online voor de Dag van de Arbeid. Gefilmd vanuit wat lijkt op een woonkamer licht hij zijn plannen toe.

Enkele dagen later deelt ook Vande Reyde een videoboodschap vanuit zijn living. Volgens de Open Vld’er zelf doet hij dat al sinds 2015, maar deze keer springt de achtergrond iets meer in het oog. Het gaat namelijk niet om een echte woonkamer maar om een gefabriceerde achtergrond met een stockfoto die zo naast de achtergrond van Rousseau kan gelegd worden.

(Lees verder onder de tweet.)

De Open Vld’er ontkent zelf dat hij de mosterd haalt bij Rousseau. “Pestkopniveau”, reageert hij. “Nooit iets van wie dan ook gestolen. Niet met 40 volgers, niet met 40.000 volgers. Grappig hoe voorvechters van debathygiëne voor een ander telkens de grootste cyberbullies worden.” Later impliceert Vande Reyde nog dat hij niet zelf instaat voor zijn sociale media, maar een medewerker. “Wij hebben ook internet en kranten”, zegt hij. “Er komt niets van jullie (sp.a, red.).”