De 50-jarige Ahmad S., die vorig jaar veroordeeld werd voor het seksueel misbruik van jonge kinderen, duikt nu ook op in een onderzoek naar terrorisme. Tussen 2011 en 2018 zou hij meermaals naar Libië afgereisd zijn om er te vechten met terroristische organisaties. Dat meldt het Nederlandse AD.

In september vorig jaar werd Ahmad S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar nadat hij verschillende jonge kinderen seksueel misbruikte. Minstens drie jongens werden slachtoffer van Ahmad S., de jongste was nog geen 12 jaar oud op het moment van de feiten. Naast een kindermisbruiker blijkt Ahmad S. echter ook een terrorist te zijn.

Terrorist

Zijn naam duikt op in een onderzoek naar terroristische activiteiten van mensen die gedomicilieerd zijn in Nederland. Tussen 2011 en 2018, toen Ahmad in het Nederlandse Vlaardingen woonde, trok hij verschillende keren naar Libië. Daar was hij aangesloten bij één of meerdere terroristische organisaties zoals onder meer Ansar al-Sharia.

Op de momenten dat hij terugkeerde naar Nederland, hield hij via de chatapplicatie Telegram (die vaak gebruikt wordt door terroristen omdat de chatberichten versleuteld worden) contact met mensen uit Libië. Het Nederlandse Openbaar Ministerie deed uitgebreid onderzoek naar die chats en stelde een dossier van maar liefst 2.700 pagina’s op over Ahmad. 

Uit dat onderzoek bleek dat Ahmad S. vanuit Nederland een belangrijke rol speelde in de werving van terroristische strijders. Daarnaast nam hij ook zelf deel aan de terroristische activiteiten in Libië, waarvoor hij opnieuw een celstraf dreigt op te lopen. Momenteel verblijft hij in de cel, en een verzoek om de cel te mogen verlaten  werd niet ingewilligd door de rechter.