Opnieuw is het Joodse restaurant HaCarmel slachtoffer geworden van vandalisme. Het in Amsterdam gevestigde Joods restaurant is al meerdere keren het doelwit geweest van vernielingsacties. Opvallend is dat dit keer de dader al een keer veroordeeld is voor hetzelfde. Het gaat om de in Syrië geboren Saleh Ali. In 2017 vernietigde hij de ruiten van het Joodse restaurant en stal een Israëlische vlag. Later bleek dat de Syriër ook gevochten had in Syrische burgeroorlog. De straf die Saleh Ali toen kreeg was tien weken, waarvan vier voorwaardelijk.

(Lees verder onder de tweet)

Met een stalen buis sloopte de verdachte vandaag de ruiten van het Joods restaurant. Vervolgens trok de man de Israëlische vlag door de gebroken ruit heen en probeerde hij die in brand te steken. Vanwege de coronarestricties was het restaurant gesloten. Daarmee was het brandgevaar voor de omwonenden echter niet bezweken. De eigenaar noemt de actie “het domste idee dat ik ooit heb meegemaakt.” Hij hoopt dan ook op een zware straf die toekomstige vandalen zal afschrikken.

Terreurdaad?

Op veel succes van afschrikken kan de restauranteigenaar beter niet hopen in het geval van deze dader. Eerder bleek namelijk dat de Syriër geen spijt had van zijn actie. Tijdens het strafproces tegen Saleh Ali werd de taal langzaam lieflijker. Uiteindelijk kwam de dader weg met zes weken cel – die hij niet meer hoefde uit te zitten. De eigenaar van HaCarmel vond destijds dat het ging om een ‘terreurdaad’. De rechter ging niet mee in deze visie.

(Lees verder onder de tweet)

Nu ligt de zaak er waarschijnlijk anders voor. De Nederlandse minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, noemt de actie van Saleh Ali ‘verschrikkelijk’. In navolging van de actie heeft de minister besloten om in gesprek te gaan met het Centraal Joods Overleg (CJO). Grapperhaus noemt ook de sociale media als plaats waarop anti-joodse uitingen plaatsvinden. Het CJO trekt zelfs een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Zij stellen: “zo kort na 4 mei is een grimmige [herinnering] dat 75 jaar na de bevrijding antisemitisme nog steeds springlevend is.”