Amerikaans kandidaat-president Joe Biden ligt zwaar onder vuur nadat hij zei dat je “geen echte ‘zwarte’ bent als je voor Trump stemt en niet voor hem”. Dat zei hij tijdens een radio-interview tegen een Afro-Amerikaanse presentator. Volgens de BBC is de Afro-Amerikaanse stem een belangrijk aspect van zijn verkiezingscampagne. Joe Biden heeft zich ondertussen wel geëxcuseerd voor de misplaatste opmerking. Volgens zijn campagneleider “was het maar gezegd om te lachen”.

Maar wat heeft hij precies gezegd? Tijdens een interview van 18 minuten zei de 77-jarige kandidaat-president dat hij al lang goede banden heeft met de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Als voorbeeld geeft hij zijn overweldigende overwinning in de presidentiële primary in South Carolina. Daar is 60% van de Democraten Afro-Amerikaans.

“Ik heb daar overal gewonnen. Ik heb de grootste hoeveelheid zwarte stemmen gewonnen dan iemand ooit gekregen heeft, zelfs meer dan Barack Obama. En hij was de eerste Afro-Amerikaanse president van het land,” aldus Biden. Hij voegde daar nog aan toe dat hij meerdere Afro-Amerikaanse vrouwen aan het overwegen is als vice-president.

Op het einde liep het mis voor Joe Biden

Op het einde van het interview gebeurde het incident. Een assistent van Biden wilde het interview onderbreken omdat de tijd op was. De presentator protesteerde en zei “dat je zoiets niet kan doen tegenover de zwarte media.” Joe Biden reageerde gewoon dat hij dat zowel doet “tegenover blanke als zwarte media” en dat zijn vrouw aan het wachten was op hem. Toen de presentator zei dat hij Joe Biden opnieuw wilde zien voor een ander interview, omdat hij nog vragen had, antwoordde de kandidaat-president dat “als je een probleem hebt om erachter te komen of je nu op hem of Trump moet stemmen, je geen echte zwarte bent.”

Die uitspraak heeft Joe Biden in gevaarlijke wateren gedreven, maar volgens Anthony Zurcher, een analist bij de BBC, zal de imagoschade uiterst beperkt zijn. Voor Trump is dit wel een cadeautje. Zijn campagne zal namelijk blij zijn als ze zelfs slechts een paar stemmen van Biden kunnen afsnoepen. Het is volgens Anthony Zurcher mede door de “apathie van de Afro-Amerikaanse stemmer in 2016 dat de Democraten zo verloren hebben in 2016.”