Over de illegale migratie op de Middellandse Zee wordt nog in beperkte mate bericht, maar over de migratie via de Balkan is heel weinig bekend. Volgens Italiaanse media zouden er eind april, begin mei, 150 migranten zijn aangekomen in het oostelijk gelegen Triëst.

Afgelopen week kwam Italië in het nieuws vanwege de grote tegenstrijdigheid die geldt rondom ‘bootmigranten’. Iedere migrant die een voet zet op Italiaanse bodem – óf gered wordt door de Italiaanse Kustwacht – moet onderdak worden verleend. Italië heeft echter de havens gesloten voor ‘buitenlandse schepen’ vanwege het coronavirus. Iedere poging van de Italianen om dit beleid vol te houden, stuit op kritiek van veel media. Zij menen namelijk dat Italië de crisis misbruikt om migranten te weren.

(Lees verder onder de video)

Over land naar Italië

Het aantal migranten dat Italië over het land binnenkomt is weliswaar een stuk lager dan het aantal bootmigranten. Maar het is nog steeds een groot aantal voor een land dat de grenzen potdicht heeft. 150 migranten kwamen via de Balkanroute het oost-Italiaanse Triëst binnen. Hier moeten zij verplicht twee weken in isolatie. Vier opvangplaatsen (waarvan twee hotels) fungeren hiervoor. Desondanks vreest men dat de opvangcapaciteit te weinig zal zijn. Inmiddels zijn er al tenten opgezet voor in geval van nood.

De coronacrisis heeft een korte halt toegeroepen aan illegalen op de Balkan, maar het lijkt erop dat de illegale migratie naar Italië weer flink toeneemt. Om ervoor te zorgen dat illegalen nu écht buiten de deur blijven, willen de Italianen een betere dialoog met de Sloveense collega’s. De gouverneur van de regio waarin Triëst ligt, zei twee maanden geleden het volgende“Het is onacceptabel dat een gebied [als het onze], dat geen Europese buitengrens is, slachtoffer is van illegale migratie die door andere EU-landen gaat. Zij zeiden dat het onmogelijk was om de Europese grenzen te controleren, maar vandaag, door het coronavirus, is duidelijk geworden dat grenzen dicht kunnen [en grenscontroles worden uitgevoerd]. Dat betekent dat het handig was voor iemand om illegale immigranten binnen te brengen en bewust niet de stroom [van mensen] te stoppen.”