Nog altijd gelden de havens in Italië niet als een ‘veilige landingsplaats’. Voor NGO’s op de Middellandse Zee betekent dit, dat ze niet meer zomaar kunnen aanmeren in Italië. Een Italiaanse culturele organisatie (ARCI) – die tevens migrantenbelangen representeert – is het hier niet mee eens. De organisatie is namelijk van mening dat havens weer open moeten voor de migrantentransport. De Italiaanse rechtbank oordeelde desalniettemin dat de havens dicht blijven. Toch is daarmee de kous nog niet af.

De officiële reden voor het sluiten van de Italiaanse havens is dat de havens onveilig zijn vanwege het coronavirus. Hierdoor mogen ‘reddingsboten’ onder buitenlandse vlag niet aanmeren in het land. Ondanks deze regel bleek het in de praktijk niet helemaal te gaan zoals gewenst. Nadat een Duitse NGO, genaamd ‘Sea-Eye’, koers zette naar Italië, mocht de organisatie na twee weken isolatie tóch aan land – inclusief alle migranten. Wel werd het NGO-schip vervolgens aan de ketting gelegd. Volgens de Italianen zou het schip niet aan de eisen voldoen.

(Lees verder onder de video)

Rechters wijzen verzoek af

ARCI stelt dat het besluit om de havens te sluiten “compleet inconsistent en verkeerd is.” Een pandemie legitimeert volgens de organisatie niet de maatregelen die de Italiaanse overheid treft. Coronamaatregelen zouden volgens ARCI op het land moeten plaatsvinden, desnoods met hulp van de EU – maar niet door de havens te sluiten. Daarom diende de organisatie een verzoek in om het sluiten van de havens ‘voorlopig op te schorten’.

De Italiaanse rechtbank heeft dit verzoek afgewezen. Wel stelt de rechtbank dat er later nog verder over moet worden nagedacht. In het verzoek was namelijk de veronderstelling dat de Italiaanse maatregelen internationale verdragen schenden. “Er is behoefte aan een geschikter gerechtelijk panel om de vragen van het beroep te verduidelijken”, aldus de rechtbank. Voor nu stellen de rechters dat Italië, ondanks de maatregelen, zich behulpzaam heeft opgesteld voor migranten. De rechtbank haalt hierbij het recente voorbeeld van de Duitse NGO aan. Op 20 juli zullen de rechters zich echter opnieuw buigen over de zaak.