Ten noorden van Bagdad, de hoofdstad van Irak, zijn ongeveer 10 soldaten omgekomen in een aanslag. De aanslag werd gepleegd door de Islamitische Staat. De IS lijkt opnieuw terug van nooit weggeweest. Eerder was er ook al een aanslag in Egypte, daarbij kwamen ook ongeveer 10 soldaten om.

Islamitische Staat reorganiseert zich

De Islamitische Staat probeert zich volgens waarnemers te reorganiseren. Ze zijn veel bolwerken kwijtgeraakt in de landen waar ze actief zijn; maar in de chaos die momenteel heerst, willen ze toch opnieuw zichzelf versterken. Gisteren pleegden ze nog een aanslag in Egypte. In de stad Bir Al Abed in Sinai ontplofte een bom onder een militair voertuig. Die aanslag was op Sjiitische soldaten gericht.

De aanval in Irak was, net zoals in Egypte, op Sjiitische soldaten gericht. In Irak is al sinds vorig jaar geen regering meer door een politieke crisis. Daarnaast is er aanhoudende chaos in Syrië tussen het leger van Assad, de Syrische koerden en de rebellen die door Turkije worden gesteund. Tussen de VS en Iran heersen ook al een tijd spanningen, zeker na de dood van de Iraanse generaal Qassam Soleimani. Er zijn ook oplopende spanningen tussen de Taliban en de VS. In al die chaos, probeert de Islamitische Staat dus opnieuw op te staan.

Sjiitische doelwitten

De aanval in Irak is meteen ook de zwaarste aanval van de IS sinds de jihadisten al hun bolwerken waren verloren. De aanvallen waren gericht op een pro-Iraanse sjiitische militie, de zogenaamde Hashd al-Shaabi. Die militie heeft gevochten tegen de IS in Irak; samen met het Iraakse leger, de Koerdische troepen en het Amerikaanse leger.

De provincie waar de aanslag plaatsvond, was vroeger een bolwerk van het regime van Saddam Hoessein. Daarna trok Al Qaeda binnen en na Al Qaeda kwam het in de handen van de Islamitische Staat. Het zijn vooral Soennische moslims die daar wonen, die ontevreden zijn over de Sjiitische aanwezigheid. Vandaar dat de terreuraanslagen gericht waren op Sjiitische soldaten.