Een terreuraanval in Sinai heeft 10 Egyptische soldaten verwond of het leven gekost. Het Egyptische volk is in shock. De Egyptische regering en Saoedi-Arabië hebben alvast de aanslag veroordeeld. Het was nog een tijd onduidelijk wie verantwoordelijk was. Ondertussen heeft de Islamitische Staat de aanslag opgeëist.

(Lees verder onder de tweet)

Islamitische Staat plaatst bom onder militair voertuig

Gisteren is een bom ontploft onder een militair voertuig. De Egyptische stad Bir Al-Abed in Noord-Sinai werd opgeschrikt door de explosie. 10 Egyptische soldaten zijn of om het leven gekomen, of verwond geraakt. De hashtag “Sinai” was al snel aan het trenden op twitter.

(Lees verder onder de tweet)

De shock werd enkel groter door een (toevallige) ramadanserie op de televisie. Die ging over een militaire held die omgekomen was in een terreuraanval in Sinai. Juist op dat moment, ging de bom af. Of dat nu toeval is, of bewust, is onduidelijk. De islamwereld is in ieder geval in shock, zeker omdat het momenteel Ramadan is. Dat is een heilige maand. Dat dan juist nu een jihadistische terreuraanslag plaatsvindt door de Islamitische staat, maakt de shock nog groter.

(Lees verder onder de tweet)

Twitter wordt platform voor rouw

Op twitter uiten mensen hun droefheid. “Nog geen twee maanden geleden kon ik je feliciteren met je verloving”, tweette een kennis van één van de slachtoffers. De tweet werd al honderden keren bekeken. “Moge God je familie en geliefden het geduld geven om door te gaan. De geschiedenis herhaalt zichzelf”, zei de 61-jarige Aida Abdel-Aziz. Ze zegt dat zulke aanvallen niet uniek zijn.

Egypte strijdt al jaren tegen kleine terroristische groeperingen. “Het Egyptische volk moet hun helden herdenken in hun gebeden en moet ook denken aan de rouwende families”, aldus Abdel-Aziz. Ze waarschuwt ook dat meerdere aanvallen na elkaar, ervoor zouden kunnen zorgen dat het volk niet langer empathisch reageert omdat ze het gewoon worden. Dat is gevaarlijk. “Het is belangrijk dat te voorkomen en we moeten dus de martelaren verzilveren in de geschiedenis voor hun heldendaden. Het is belangrijk dat hun dood niet voor niets is geweest. Ze verdienen het geëerd te worden,” voegt ze daar ten slotte nog aan toe.