Ook in Mechelen was afgelopen week een islamitische oproep tot gebed te horen. Het zou gaan om een “symbolische actie” om het einde van de ramadan te vieren, dat meldt Gazet van Antwerpen. Vlaams Belang Mechelen zal tijdens de aankomende gemeenteraad actie voeren tegen de islamitische gebedsoproep. 

Afgelopen weken ontstond ophef in Nederland over islamitische gebedsoproepen die alsmaar vaker en alsmaar luider door de Nederlandse straten weerklinken. Maar ook in België blijken zo’n gebedsoproepen voor moslims plaats te vinden. Op sociale media zijn beelden opgedoken van een islamitische gebedsoproep en gebed in open lucht in Mechelen.

Symbolische actie

Op die beelden is te zien hoe enkele tientallen moslims op de Grote Markt in Mechelen verzameld zijn om er te bidden. Die gebedsoproep en bidden in open ruimte zouden georganiseerd zijn om het einde van de ramadan, de islamitische vastenmaand, te vieren. Normaliter vindt er dan ook een publieke iftar plaats op de Mechelse Grote Markt, maar die kan nu niet doorgaan vanwege het coronavirus. Daarom werd die vervangen door een gebedsoproep.

Volgens Open Vld-schepen Abdrahman Labsir heeft de moslimgemeenschap haar best gedaan in de strijd tegen het coronavirus, en worden ze daar nu voor beloond. “De moskeeën hebben ook geholpen om de mensen te sensibiliseren en te wijzen op de gevaren voor corona. Tegelijk waren er inzamelacties voor kwetsbare stadsgenoten. Ook deze oproep tot gebed was een symbolische actie”, aldus Abdrahman Labsir in Gazet van Antwerpen. 

Vlaams Belang is niet te spreken over die gebedsoproep voor moslims en kondigt aan acties te ondernemen bij de aankomende Mechelse gemeenteraad maandag.