Een Iraanse asielzoeker in Turkije is gearresteerd omdat hij afgelopen woensdag een handdoek had opgehangen op zijn balkon met een Britse vlag op. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in de stad Kayseri. In 2008, bijvoorbeeld, werd er in dat gebied een documentaire gemaakt over oude civilisaties. Toen Byzantijnse vlaggen werden opgehangen, brak er een protest uit waardoor de politie moest tussenkomen.

De Iraanse asielzoeker Mohammad Reza is Iran ontvlucht en heeft zich gevestigd in Centraal-Anatolië, in de stad Kayseri. Omdat hij een handdoek heeft opgehangen die een Britse vlag vertoonde, is hij gearresteerd. Kwade buurtbewoners contacteerden de politie omdat ze het een “uitdagende daad” vonden van de Iraanse man. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de man.

De lokale bewoners zouden zelfs gejuicht hebben toen de 32-jarige Mohammad Reza gearresteerd werd. Hij pleitte alvast onschuldig tegenover de aanklachten dat hij onrust wilde stoken met buitenlandse vlaggen. Hij wilde gewoon zijn handdoek drogen, zonder enige andere intentie.

Ugur Derin is een Turkse onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. Hij probeert dit incident uit te leggen in Arab News: “Voor de mensen die de geschiedenis van Turkije kennen zijn misschien niet alleen het incident, maar ook de woorden van de overheidsbeambten geen verrassing. Turkije heeft al lang een negatief beeld over niet-Turken en niet-moslims. De Iraanse man werd dus als een “vreemde” gezien en het idee dat vreemden niet vertrouwbaar zijn, heerst enorm in Turkije.”

Het valt daarnaast op dat dit incident in Kayseri plaatsvond. De stad had in het begin van de 20ste eeuw namelijk nog een grote Armeense en Griekse bevolking. “Turkije ontkent een gewelddadig verleden, vooral de Armeense Genocide. Dit speelde zeker een rol bij het incident en verklaart ook het taalgebruik van de beambten,” aldus Ugur Derin.