In de nasleep van de coronacrisis en de toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten probeert India meer dan 1.000 Amerikaanse bedrijven vanuit China naar India te lokken. Dat schrijft Bloomberg. New Delhi biedt hen onder meer een versoepeling van de belasting- en arbeidswetgeving aan.

De Indiase overheid sprak in april meer dan 1.000 Amerikaanse bedrijven aan die uit China wilden vertrekken. Het gaat onder meer producenten van medische apparatuur, voedselverwerkingsbedrijven en producenten van textiel, leer en auto-onderdelen. Producenten van medische apparatuur zoals Medtronic en Abott Laboratories hebben reeds een aanwezigheid in India, dus zou het voor hen makkelijker moeten zijn om hun productieketen van China naar India te verplaatsen.

Veel bedrijven zoeken exit uit China

In de nasleep van de coronacrisis overwegen tal van landen en bedrijven om hun productie- en bevoorradingsketens uit China weg te halen, of op zijn minst te verspreiden over andere landen. Zo heeft Japan 2,2 miljard dollar opzijgezet om fabrieken uit China weg te halen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) kondigde aan dat de Verenigde Staten samenwerken met India, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Vietnam om minder afhankelijk te zijn van de Chinese schakel in het wereldwijde handelsnetwerk.

India probeert de bedrijven te lokken door te wijzen op het feit dat grond en geschoolde arbeidskrachten een stuk goedkoper zijn dan in de Verenigde Staten of Japan, zij het nog altijd duurder dan in China. Ook geeft India de garantie dat het bereid is om een aantal arbeidswetten te veranderen. Daarnaast wil het land tegemoetkomen aan ‘e-commerce’-bedrijven door een belasting op digitale transacties uit te stellen.

Volgens het Indiase ministerie van Handel heeft men gedetailleerde informatie gevraagd over de veranderingen in de Indiase belasting- en arbeidswetten die men nodig acht om het bedrijfsklimaat gunstiger te maken. De Indiase premier Narendra Modi (BJP) hoopt op die manier twee vliegen in één klap te slaan. Hij probeert immers al jaren met moeite ingrijpende belasting-, land- en arbeidshervormingen door te voeren om India aantrekkelijker te maken voor investeerders.