Gisteren verscheen er nog een artikel in SCEPTR dat het Chinese leger klaar staat om de veiligheid in Hongkong te beschermen, nu schoot de politie met pepperspray en rubberen kogels op een anti-Chinees protest. Al maanden protesteert het volk van Hongkong tegen de bemoeienissen van China en zijn communistische dictatuur. Eén van de eisen van het volk is bijvoorbeeld vrijere verkiezingen en meer autonomie voor Hongkong, iets waar Beijing niet blij mee is.

(Lees verder onder de tweet)

De nieuwe reeks protesten werden veroorzaakt door nieuwe controversiële ‘nationale veiligheidswetten’ van China. Een grote groep mensen verzamelde zich rond het centrale overheidscomplex omdat ze het nieuwe wetsvoorstel als een gevaar zien voor hun veiligheid. De oproerpolitie van Hongkong kwam onmiddellijk ter plaatse. Zestien mensen werden gearresteerd.

(Lees verder onder de tweet)

‘Nationale veiligheidswetten” van China in Hongkong

De spanningen tussen het volk en de politie liepen enorm op in de buurt van de Wetgevende Raad van Hongkong. De mensen eisen dat een wetsvoorstel wordt ingetrokken waardoor minachting voor het Chinese volkslied een strafrechtelijk feit zou worden. Daarnaast zou het ook verplicht worden het Chinese volkslied aan te leren in de scholen van Hongkong. Woensdag wordt het nieuwe wetsvoorstel voor de tweede keer voorgelegd aan de Wetgevende Raad.  

De protesten groeien ook door een toenemende bemoeienis van het Chinese communistische regime in Beijing. Hongkong is namelijk een semiautonome stad en dat is iets wat China niet graag accepteert.

Desondanks de spanningen, zal Hongkong hoogstwaarschijnlijk de wet goedkeuren volgens de Britse krant The Independent. De leider van de stad, Carrie Lam, verdedigde de wet namelijk en benadrukte dat het volk “zich geen zorgen moet maken over hun veiligheid en de vrijheid van de stad”. Volgens haar zijn alle zorgen “foutieve meningen van buitenlandse politici”. Ze gaf echter geen details of argumenten waarom het volk zich geen zorgen moet maken. De leider wil gewoon dat het volk wacht totdat de Wetgevende Raad klaar is met het voorstel en het kan publiceren.

Carrie Lam voegde daar wel aan toe dat het oorspronkelijke wetsvoorstel wel goed ontvangen wordt door de Raad. Dat wetsvoorstel zou zelfs toestaan dat China bureaus opent in Hongkong voor hun inlichtingendiensten. Ze vindt dat zoiets moet kunnen omdat “Hongkong nood heeft aan dergelijke wetgeving voor het voordeel van de meerderheid”.

https://twitter.com/Wai25919475/status/1265573988631220225