De Hongaarse noodwet kon rekenen op veel internationale kritiek. Zo stelt ‘the Independent‘: “Hongarije stond op de rand van een dictatuur onder een sterke leider.” Het is nu echter de Hongaarse overheid zelf, die haar eigen machtsmandaat weer opheft. Op Facebook laat de Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, weten dat de noodwet zal eindigen op 20 juni. 

Vanwege het coronavirus stemde het Hongaars parlement in met een noodwet voor de zittende macht. Door deze noodwet kon premier Viktor Orbán onder andere per decreet regeren. Ook werd het ‘verspreiden van nepnieuws’ over het coronavirus strafbaar gesteld met maximaal vijf jaar. De wet had geen einddatum, het parlement mag de wet namelijk ieder moment intrekken. Ook zitten er beperkingen aan de mogelijkheden van de zittende macht. Het Constitutioneel Hof is immers actief gebleven.

(Lees verder onder de tweet)

Regering eindigt noodwet zelf

Een storm van kritiek volgde op de Hongaren nadat de wet in werking trad. Ook vanuit de Europese Unie klonk meermaals het geluid dat Hongarije ‘in een dictatuur zou zijn veranderd’. Dertien leden van de Europese Volkspartij, waar Hongarije deel van uitmaakt, kwamen zelfs met een ‘diep bezorgde’ verklaring. Volgens minister Varga is er echter eerder sprake van politieke zorgen dan van wettelijke zorgen. Ze stelt dat Hongarije niet het enige land in Europa is dat extra regeringsbevoegdheden heeft in de coronatijd. Het probleem van vele critici zou dan ook zijn dat Hongarije een democratisch gekozen conservatieve twee derde meerderheid heeft in het parlement, aldus Varga.

Nu is de minister van Justitie van mening dat Hongarije een verontschuldiging verdient. De Hongaren zouden namelijk de afgelopen maanden slachtoffer zijn geweest van een storm aan valse beschuldigingen. Varga stelt dat door de maatregelen die Boedapest trof, de Hongaren sneller de epidemie onder controle hebben gekregen. Daarom heeft het land nu de gelegenheid om de ‘buitengewone rechtsorde’ weer op te heffen – eerder dan andere Europese landen, zo meent Varga. Binnenkort stemt het parlement over het opheffen van de noodwet. Indien het parlement instemt, eindigt de noodwet op 20 juni.