Verzorgers in de Gentse woonzorgcentra van het OCMW krijgen vanaf 2021 een stuk minder vakantiegeld. Volgens de bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) wordt dat gecompenseerd met andere maatregelen. De vakbonden zijn echter niet tevreden. “Er wordt helemaal niet voldoende gecompenseerd, en wij zijn niet akkoord”. Door de vermindering bespaart de stad 10 miljoen euro. De helden van de zorg voelen zich zwaar benadeeld.

“We zijn onder druk gezet om een akkoord te tekenen. Dit gaat te ver.”

De PVDA en N-VA waren er zwaar tegen. Ondanks hun zwaar protest, werd de vermindering toch doorgeduwd op de gemeenteraad. Het is deel van een groter dossier dat er werd doorgeduwd. Pensioenen, vakantie en andere voordelen worden gelijkgetrokken voor alle contractuelen en statutairen van de stad.

Pieter Wieme van ACV benadrukte dat ze niet akkoord waren met dit plan. “We zijn onder druk gezet om te tekenen. Het was dat of niks. Bij niks, dreigde ook de beloofde tweede pensioenpeiler voor 4.000 stadsmedewerkers te vervallen. Dus we hebben getekend, maar daarbij kwam een uitgebreide nota van punten waar we niet akkoord mee gingen.” 

“Niemand wordt benadeeld”

Volgens Van Braeckevelt (Groen) spelen ze alvast in op de toekomstige wetgeving. Naar verluidt moet dat perse nu gebeuren, in volle coronacrisis, omdat het in 2021 moet ingevoerd worden. Ze krijgen wel een beter pensioenstelsel in de plaats. Hun vertrek-vakantiegeld wordt alvast betaald, anders was dat bij pensioen of ontslag. Ze krijgen de komende 3 jaar ook 600 euro aan ecocheques. Hij vindt dat daarom niemand erop achteruit gaat. “Die overeenkomst geldt voor 3 jaar, en in die periode ga ik proberen om ervoor te zorgen dat in Vlaanderen de bijzondere prestaties toch weer meegerekend mogen worden,” aldus Van Braeckevelt.

Volgens Peter Wieme is dit volledig onzin. “Hij moet zich allereerst niet wegsteken achter Vlaanderen, wettelijk gezien is het perfect mogelijk om de bijzondere prestaties wel mee te rekenen. Dat van die 600 euro ecocheques, klopt ook niet. Het gaat om 150 euro. Een doorsnee medewerker van bijvoorbeeld de groendienst, krijgt die extra voordelen ook. Die moet niks inleveren. Mensen in de zorg die nog 20 jaar moeten werken, verliezen door die ingreep 5.000 tot 8.000 euro.

Daarnaast benadeelt dit akkoord ook bepaalde groepen, vooral de mensen die in de zorgsector werken. Peter Wieme vindt dit niet kunnen. “Net de mensen die zich nu zo inspannen, de mensen voor wie we om 20 uur applaudisseren, worden benadeeld. Die hebben al minder vakantiedagen en minder feestdagen, en nu wordt dit ook nog eens doorgeduwd. En overleg? Er wordt vanalles meegedeeld, maar er wordt niet geluisterd. Dat is geen overleg.”

Vakbonden zullen actie voeren voor helden van de zorg.

De woedende vakbonden plannen alvast acties. “Niet nu, maar als alles genormaliseerd is na corona. Want dit gaat echt te ver. We hadden goede hoop, met een nieuwe jonge schepen met een vakbondsachtergrond. We zijn enorm ontgoocheld.” Naar eigen zeggen, schrikt Van Braeckevelt enorm van de heftige reacties. “Ik wil zo snel mogelijk opnieuw met de vakbonden rond de tafel zitten. Dit moet uitgeklaard worden.”