Momenteel groot nieuws in Oekraïne: de Amerikaanse overheid zou 15 geheime bacteriologische laboratoria hebben in het land. Na de zware corona-uitbraak, wordt ook in Oekraïne enorm met de vinger gewezen. Er wordt ook bekeken hoe zoiets vermeden kan worden in de toekomst. Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump beweert dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, maakt de Oekraïense bevolking zich zorgen over dezelfde soort laboratoria in Oekraïne. De Amerikaanse overheid noemt het alvast “desinformatie”. De VS wil namelijk “biologische gevaren tegengaan”.

Renat Kuzmin uit zware beschuldigingen

Renat Kuzmin is een Oekraïense jurist en politicus. Op 14 april haalde hij het zogezegde probleem voor het eerst aan. “Het Oppositieplatform – voor leven, een eerder pro-Russische Oekraïense politieke partij, eist dat de autoriteiten verslag uitbrengen over de wettigheid van het functioneren van 15 bacteriologische laboratoria van het Amerikaanse Ministerie van Defensie op Oekraïens grondgebied.

Kuzmin maakt ook enkele zware beschuldigingen. Voormalig president van Oekraïne, Viktor Janoekovytsj (2010-2014), is in januari veroordeeld voor hoogverraad en moet nu een gevangenisstraf uitzitten van 13 jaar. Hij zou namelijk de Russen geholpen hebben om de Krim te annexeren. Hij zou de Russen gevraagd hebben om hulp, wat de Russische overheid dan weer naar verluidt zou gebruikt hebben als legitimatie om troepen naar de Krim te sturen. Maar volgens Kuzmin is dit niet de echte reden van zijn veroordeling. Janoekovitsj weigerde namelijk om bij de EU te gaan en een NAVO-lidmaatschap te aanvaarden. “Het is goed mogelijk dat Janoekovytsj uit zijn positie verwijderd is omdat hij weigerde om samen te werken met het Pentagon in 2013. Hij weigerde om samen te werken op het gebied van bacteriologische studies. Juist dat kan wel eens geleid hebben tot zijn veroordeling, niet omdat hij weigerde te integreren in Europa.”

Ten slotte wijst hij nog zijn vinger naar de minister van Volksgezondheid. “Het is ook goed mogelijk dat de sanitaire en epidemiologische dienst van Oekraïne alleen maar is afgeschaft, om mogelijke obstakels uit de weg te ruimen.”

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne reageert op de ‘geheime’ bacteriologische laboratoria

In een statement van de Amerikaanse ambassade van 22 april,2020, staat het volgende:

“De Amerikaanse ambassade zou graag de desinformatie corrigeren die momenteel aan het verspreiden is binnen bepaalde Oekraïense cirkels. Die desinformatie weerspiegelt Russische desinformatie. Desinformatie met betrekking op de sterke Amerikaans-Oekraïense relatie die bedoeld is om biologische gevaren tegen te gaan.

Het Amerikaanse Ministerie voor Defensie werkt hier in Oekraïne aan een programma om biologische gevaren tegen te gaan. Daarnaast willen we ziekteverwekkers en giftige stoffen afzonderen en identificeren samen met de Oekraïense regering. Dit terwijl het toegestaan wordt om vredevol onderzoek te verrichten en vaccines te ontwikkelen. We werken ook samen met onze Oekraïense partners. We willen uitbraken van gevaarlijke ziektes snel kunnen identificeren en opsporen. Zo kunnen we ingrijpen voor ze een gevaar vormen voor de veiligheid en stabiliteit.”