“De meerderheid van de Vlamingen snakt vooral naar een nieuw, positief politiek project”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt in een interview met Knack. De groenen voeren de druk voor een Vivaldi-coalitie op, nu straks de regeringsonderhandelingen weer hervat kunnen worden.

De Vriendt en co voelen zich gesterkt door een recent migratiewetsvoorstel dat de groenen door het parlement kregen met de hulp van de Vivaldi-partijen en PVDA. Het voorstel resulteerde in de federale minderheidsregering die achttien niet-begeleide minderjarigen uit een Grieks kamp naar België overbrengt. “Achter de schermen hebben we hard gewerkt en de partijen zijn naar elkaar toegegroeid. Het Vlaams Belang en de N-VA stonden geïsoleerd”, aldus De Vriendt, die sprak van een front voor de menselijkheid.

Crash in 2024?

Met de hervatting van de regeringsonderhandelingen om de hoek, hopen de groenen de coalitie in de richting van Vivaldi te duwen. In die constructie zouden de groenen samenwerken met liberalen, socialisten en christendemocraten. “Het Vivaldi-project is de enige optie die we nog hebben als we de crash van ons land in 2024 willen voorkomen. Als de negativiteit overheerst, komen de separatistische partijen aan zet”, zegt De Vriendt.

Een Vivaldi-coaliltie kwam al voor de coronacrisis ter sprake, maar toen was het CD&V die op de rem ging staan. De christendemocraten hielden toen vast aan een meerderheid in Vlaanderen, die zonder N-VA of Vlaams Belang niet mogelijk is. De Vriendt is er echter van overtuigd dat door corona de kaarten anders liggen. “Ecologisch evenwicht en gezondheid zijn geen luxethema’s. Dat debat is volop bezig in elke partij. De meerderheid van de Vlamingen snakt vooral naar een nieuw, positief politiek project”, aldus de ecologist.

(Lees verder onder de tweet.)

Na het wetsvoorstel over de opvang van de achttien migrantenkinderen staat de Vivaldi-partijen deze week al een nieuwe test te wachten. Vrijdag stemt de Senaat over de benoeming van Zakkia Khattabi (Ecolo) tot rechter in het Grondwettelijk Hof. Enkele dissidenten bij MR en Open Vld zorgden bij een eerdere stemming dat de vereiste tweederdemeerderheid niet behaald werd.

Lees ook:

Vivaldi-partijen en PVDA keuren oproep om kinderen uit Griekse kampen op te vangen goed

Magnette sluit nieuwe verkiezingen niet uit