De miljardair en filantroop George Soros – bekend vanwege zijn steun aan linkse NGO’s – waarschuwt in een interview met The Independent dat de coronacrisis het einde van de Europese Unie (EU) kan betekenen. Ook zegt hij dat de ECB-uitspraak van het Duitse Grondwettelijke Hof “de EU als instelling kan vernietigen”.

De Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros ligt in rechtse kringen vaak onder vuur vanwege zijn steun aan linksliberale NGO’s. Nu waarschuwt hij in de Britse krant The Independent voor het einde van de Europese Unie (EU). “Ik maak me vooral zorgen over het voortbestaan van de EU, omdat het een onvolledige unie is”, zegt Soros.

(Lees verder onder de tweet.)

Soros: “EU kwetsbaar voor coronacrisis”

Volgens de miljardair is de EU hierdoor kwetsbaarder dan de Verenigde Staten “niet alleen omdat het een onvolledige unie is, maar ook omdat het gebaseerd is op de rechtsstaat”. “De raderen van het recht draaien  heel langzaam, terwijl bedreigingen zoals het Covid-19-virus zich heel snel ontwikkelen. Dat schept een bijzonder probleem voor de Europese Unie”, klinkt het.

Soros verwijst ook naar de uitspraak van het Duitse Grondwettelijk Hof, dat de obligatieopkoop van de Europese Centrale Bank (ECB) deels in strijd met de Duitse grondwet noemde. Volgens Soros zorgt de uitspraak voor een gevaarlijk precedent.

“Bij de toetreding van Duitsland tot de EU heeft het zich ertoe verbonden de Europese wetgeving na te leven. Maar de uitspraak doet een nog groter probleem rijzen: als de Duitse rechter de uitspraken van het Europese Hof van Justitie in twijfel kan trekken, kunnen andere landen dan zijn voorbeeld volgen? Kunnen Hongarije en Polen beslissen of ze zich aan het Europees recht houden of aan hun eigen rechtbanken – waarvan de EU de legitimiteit in twijfel heeft getrokken”, vraagt Soros.

“Uitspraak Duits Hof kan einde EU zoals we die kennen betekenen”

“Die vraag raakt de kern van de EU, die gebaseerd is op de rechtsstaat. Polen heeft zich onmiddellijk opgeworpen en de suprematie van zijn door de regering gecontroleerde rechtbanken over het Europees recht doen gelden. In Hongarije heeft Viktor Orban al gebruik gemaakt van de noodtoestand Covid-19 en een gevangen genomen parlement om zichzelf tot dictator te benoemen”, zegt de miljardair over zijn Hongaarse aartsrivaal.

“Het parlement wordt in zitting gehouden om zijn decreten, die duidelijk in strijd zijn met het Europese recht, automatisch goed te keuren. Als de uitspraak van de Duitse rechtbank de EU verhindert zich tegen deze ontwikkelingen te verzetten, is dat het einde van de EU zoals we die kennen”, klinkt het.