De stad Gent heeft vrijdag een reeks maatregelen aangekondigd om het escalerende geweld in de buurt van de Brugse Poort te bestrijden. Het stadsbestuur verhoogt de identiteitscontroles en plaatst tijdelijk twee camera’s. “Ruim onvoldoende”, reageert Gents gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA).

De maatregelen komen er na tal van gewelddadige incidenten in de multiculturele wijk. Buurtbewoners klagen al langer van overlast en een escalerende drugsoorlog in de straten. Vorige week brak er nog een vechtpartij uit tussen twee Tunesische drugsdealers en twee jongens van Marokkaanse origine. Dinsdag eindigde een andere vechtpartij in een steekincident. Een slachtoffer liep daarbij lichte verwondingen op.

De politie arresteerde een aantal Tunesiërs. Zeker drie van hen verbleven illegaal in ons land. Het stadsbestuur wil nu “de wijk teruggeven aan de bewoners”. Dat verklaart burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) aan VRT NWS. Het zal daarvoor identiteitscontroles en veiligheidsfouilles opvoeren. Er worden ook een aantal wegblokkeringen geplaatst en twee tijdelijke camera’s. De maatregelen gelden tot eind juni en kunnen indien nodig verlengd worden.

N-VA wil permanent camera’s in geteisterde Brugse Poort

Volgens Gents gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) zijn de aangekondigde maatregelen ruim onvoldoende. “Met N-VA willen we dat er permanent veiligheidscamera’s komen op verschillende plekken in de wijk”, reageert ze. “Wat de burgemeester bezielt om voor amper twee en dan nog tijdelijke camera’s te kiezen, is me een raadsel. Of het zouden de collega’s van Groen en sp.a moeten zijn die de teugels strak houden.”

Lees ook: 

Brugse Poort opgeschrikt door vechtpartij tussen vier allochtonen

Gent: Twee arrestaties na zoveelste incident in Brugse Poort