De interne verkiezingen bij de Vlaamse liberalen hebben hun start gemist. Vanaf vandaag kiezen Open Vld-leden online of telefonisch een nieuwe voorzitter en een partijbestuur, maar door een technisch probleem draaide de procedure na enkele uren al in de soep.

Het is een nieuwe opdoffer voor de partij, die normaal al een nieuwe voorzitter had moeten hebben. De verkiezingen stonden gepland in maart, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Nu de leden vanaf maandag wel konden stemmen, bleek al snel dat er iets mis was. Al snel kwamen er klachten dat leden meerdere keren konden stemmen. “Er is een technisch probleem opgedoken in de online stemming”, reageert de partij. “De volledige stemming -online en telefonisch- werd onmiddellijk stilgelegd en zal helemaal opnieuw worden overgedaan.”

Wellicht kan er vanaf morgen opnieuw gestemd worden. De kandidaten voor het voorzitterschap van Open Vld reageren teleurgesteld. Onwaarschijnlijk. Verkiezingen liggen na een uur stil. Wordt vrees van sommigen voor sabotage waarheid?”, zegt Els Ampe. Egbert Lachaert hoopt dat het probleem snel opgelost wordt. “We blijven constructief meezoeken naar een oplossing, samen met de andere kandidaten”, zegt hij. Het technisch probleem zou zijn blootgelegd door het team achter Lachaert.