Het doel blijft om tegen september een nieuwe regering te hebben. Dat hebben zowel de N-VA als de PS duidelijk gemaakt. Of de twee partijen na de coronacrisis wel tot een akkoord zullen komen, is nog maar de vraag. In een bericht op Facebook roept N-VA-onderhandelaar Theo Francken de voorzitter van de Franstalige socialisten op tot leiderschap. “Neem uw verantwoordelijkheid”, luidt het.

Vorige week liet N-VA-voorzitter Bart De Wever al verstaan opnieuw met de PS rond de tafel te willen gaan zitten. “Ik zeg dat niet graag, maar dat is de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land”, stelde hij. Tegelijk waarschuwde hij ook dat de PS de factuur van de coronacrisis wil doorschuiven naar Vlaanderen. Die sneer viel niet in goede aard bij PS-voorzitter Paul Magnette“85% van de Belgen heeft niet voor N-VA gestemd”, reageerde hij. “Laten we er dus mee ophouden te doen alsof Bart De Wever het middelpunt van de wereld of de zonnekoning is.” Op Twitter voegde hij er nog aan toe dat De Wever mensen tegen elkaar opzet en het einde van België wilt.

Francken: “Er moet dringend een echte regering komen”

“Politieke spelletjes”, volgens Theo Francken. En daar is het, dixit de N-VA-onderhandelaar, niet het moment voor. “Achter het mistgordijn van de economische werkloosheid schuilen pikzwarte donderwolken. Tienduizenden jobs staan op de tocht. We gaan recht naar een zware economische recessie en crisis. We moeten onze welvaart, economie en jobs beschermen. Er moet dringend een échte regering komen”, dient hij de PS-voorzitter van antwoord in een bericht op Facebook.

Francken roept de voorzitter van de Franstalige socialisten op tot leiderschap. “Als u zo gehecht bent aan dit land, respecteer dan de verkiezingsuitslag in élk landsdeel en neem uw verantwoordelijkheid op”, aldus de N-VA’er. “Toon leiderschap, de speeltijd is voorbij.”

Lees ook:

Magnette sluit nieuwe verkiezingen niet uit