In het ideale scenario van vicepremier Koen Geens (CD&V) wordt de huidige noodregering aangevuld met PS en N-VA tot een volwaardige regering. Dat zei hij maandag op het VRT-programma Terzake. Daarvoor moeten de Waalse socialisten wel eerst hun “religie opmaken”, volgens de Justitieminister.

Zijn stoutste droom zou naar eigen zeggen in vervulling gaan indien de PS en N-VA de huidige noodregering aanvullen. Die vijf partijen hebben met 83 zetels een stabiele meerderheid in het federaal parlement. “Als het waar is dat we voor de zwaarste economische crisis staan, dan is het hoogst wenselijk dat die partijen die in hun respectieve gewesten de belangrijkste zijn, de motor zijn van die regering”, verklaarde vicepremier Geens (CD&V).

Vlaamse meerderheid

Dat de volgende federale regering liefst een meerderheid in Vlaanderen vertegenwoordigt, verdedigde de CD&V’er ook al voor de coronacrisis. Zijn voorzitter Joachim Coens is daarover minder duidelijk. “Voor ons is in eerste instantie het project van belang. We moeten nu samenwerken en wie mee wil moet mee”, zei Coens zondag op ‘De Zevende Dag’. Ook nieuwbakken Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert stelt geen exclusieven meer.

Voor het ideale scenario van Geens moeten de Waalse socialisten wel eerst hun “religie opmaken” of ze al dan niet willen meebesturen, vindt de vicepremier. Eerder berichtten verschillende media al dat PS en N-VA vorige week al 2,5 uur hebben onderhandeld. Dat doet men volgens Geens niet indien de intenties niet ernstig zijn. “Ik hoop dat de PS een bocht heeft ingezet, maar ik durf het niet te geloven”, besluit hij.

Lees ook:

Rousseau (sp.a) over formatie: “Samenstelling maakt mij geen kloten meer uit”