De Federale Gerechtelijke politie (FGP) meldt dat ze in Oost-Vlaanderen een internationaal drugssmokkelnetwerk hebben opgerold. 6 verdachten zijn aangehouden in België, 3 anderen in Nederland. Er is ook meer dan 2 miljoen euro aangetroffen, een boel juwelen en meer dan 130 voertuigen tijdens de huiszoekingen.

De bende werd al een tijdje in het oog gehouden door de politie onder leiding van de onderzoeksrechter in Oudenaarde. De politie had al een vermoeden dat de bende grote hoeveelheden cocaïne in België smokkelde vanuit Zuid-Amerika. Nu komt er eindelijk een einde aan deze criminele organisatie.

Huiszoekingen in België en Nederland

De Belgische Federale Politie en Justitie werkten samen met de Nederlandse politie en Justitie. Enkele verdachten verbleven namelijk in Nederland. Op 19 mei 2020 werden 9 huiszoekingen uitgevoerd in België. Op drie locaties liep nog dagenlang een onderzoek om verborgen voorwerpen te zoeken. In Nederland werden drie huiszoekingen uitgevoerd, daar zijn dus drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 31-jarige, een 30-jarige en een 62-jarige. 

De drie verdachten in Nederland zijn al voorgeleid aan de officier van justitie om overgeleverd te worden aan België. Momenteel zitten ze in voorlopige hechtenis en volgende week beslist de rechtbank in Amsterdam over hun overlevering.

Federale Gerechtelijke Politie treft veel rijkdom aan

Wat de Federale Gerechtelijke Politie precies in beslag heeft genomen, is een hele waslijst. In België nam de politie meer dan 2 miljoen euro in cash geld in beslag, 40 auto’s waaronder luxewagens en oldtimers, 90 motorfietsen, voornamelijk van het merk Ducati, juwelen, diamanten en luxe-uurwerken. In Nederland is een woning in Ouderkerk aan den IJssel in beslag genomen samen met een luxe auto van het merk Mercedes en de bankrekening van de bewoner. Daarnaast trof de politie juwelen, 20.000 euro cash geld, dure horloges en gegevensdragers aan.