Uit een nieuwe projectie van de peilingenaggregator Europe Elects blijkt dat de centrumpartijen in het Europees Parlement de laatste maand winst geboekt hebben in de peilingen. De Europese Volkspartij (EVP) gaat er in de projectie vijf zetels op vooruit vergeleken met verleden maand, net als de sociaal-democraten (S&D). Ook de liberalen van Renew Europe (RE) gaan erop vooruit met twee zetels. De andere fracties staan stil of verliezen zetels.

Europe Elects publiceert maandelijks een projectie voor het Europees Parlement gebaseerd op de peilingen gepubliceerd in de 27 lidstaten van de EU. Voor Vlaanderen baseert de projectie zich op de peiling van begin maart, die het Vlaams Belang vier zetels in het Europees Parlement geeft, N-VA drie zetels, en de vijf andere partijen (CD&V, Open Vld, sp.a, Groen en PVDA) ieder één. Voor Vlaams Belang en PVDA betekent dit een winst van elk één zetel, voor CD&V en Open Vld een verlies van elk één zetel.

(Lees verder onder de tweet)

In het Europees Parlement blijft volgens deze projectie de christen-democratische EVP afgetekend de grootste fractie met 193 zetels, een winst van vijf zetels tegenover verleden maand, en zes tegenover de huidige verdeling. De sociaal-democraten van S&D gaan er ook vijf zetels op vooruit, naar 140 in totaal. Ondanks die vooruitgang staan de sociaal-democraten tegenover de huidige verdeling nog steeds op een verlies van zeven zetels.

Rechts wint, maar niet tegenover vorige peiling

Ook de liberalen gaan erop vooruit, zij het niet zoveel als de christen-democraten en de sociaal-democraten. Met twee zetels winst zou Renew Europe vandaag 94 zetels halen, maar ook deze fractie blijft tegenover de huidige verdeling op verlies staan, met vier zetels achteruitgang. De Europese Conservatieven en Hervormers, waar de N-VA toe behoort, blijven ter plaatse trappelen met 72 zetels, maar dat is wel een winst van elf zetels tegenover de huidige verdeling.

(Lees verder onder de afbeelding)

Identiteit en Democratie (ID), waar Vlaams Belang deel van uitmaakt, gaat vijf zetels achteruit, naar 78 zetels. Daarmee zou de fractie nipt groter blijven dan de huidige verdeling, met twee zetels winst. Europees Unitair Links/Noords Groen Links, de fractie van de PVDA, gaat twee zetels achteruit, maar staat met 55 zetels nog steeds op een grote winst van maar liefst zestien zetels tegenover de huidige verdeling.

Groene fractie verliest zwaar

Een fractie die erg in het slop zit, is de groene fractie. Vergeleken met verleden maand gaan de groenen vijf zetels achteruit, tot 46 zetels. Tegenover de huidige verdeling is dat een verlies van maar liefst 21 zetels. Dat betekent dat als er vandaag Europese verkiezingen gehouden zouden worden, de groenen maar liefst een derde van hun zetels zouden verliezen.

De niet-fractiegebonden partijen (NI), een vergaarbak van extreem-linkse en extreem-rechtse partijen, samen met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging die zich nog niet bij een georganiseerde fractie wist aan te sluiten, gaat er twee zetels op vooruit, naar 23 tegenover 29 in de huidige verdeling. Nieuwe partijen van wie niet geweten is bij welke fractie ze zich zouden aansluiten, zouden vier zetels halen.

CDU blijft grootste partij

Kijken we naar de nationale partijen, dan is volgens deze projectie de Duitse CDU de grootste partij, met 28 zetels, gevolgd door het Frans Rassemblement National met 25 zetels en het Italiaanse Lega Nord en Franse La République en Marche met 24 zetels. Grootste wijzigingen voor de nationale partijen vergeleken met verleden maand is het verlies van vijf zetels voor het Duitse Bündnis 90/Die Grünen, naar 16 zetels, en de winst van drie zetels voor het Duitse CDU en het Spaanse PP, naar 28 en 16 zetels respectievelijk.

De auteur is niet alleen een medewerker van SCEPTR, maar achter de schermen ook betrokken bij het opstellen van de projectie van Europe Elects.