Te midden van de coronacrisis probeerde de Europese Unie (EU) dichter bij China aan te schurken door middel van een open brief in Chinese media. Die tekst stootte echter op een ‘njet’ in Beijing. Brussel kroop door het stof en liet een gecensureerde versie van de brief publiceren. Dat schrijft Politico.

Het Chinese staatsblad ‘China Daily’ publiceerde woensdag een brief van ambassadeurs van de Europese Unie, waarin wordt opgeroepen tot nauwere banden met communistisch China. Een zin werd echter verwijderd: “de uitbraak van het coronavirus in China, en de daaropvolgende verspreiding ervan naar de rest van de wereld in de afgelopen drie maanden”.

(Lees verder onder de tweet.)

EU plooide voor Chinese druk en liet brief censureren

De brief kon niet gepubliceerd worden zonder groen licht van Beijing. De diplomatieke dienst van de EU besloot daarop met “aanzienlijke terughoudendheid” haar principes overboord te gooien en ging akkoord met de censuur. Het werd immers veel belangrijker geacht om de voordelen van samenwerking, inzake “klimaatverandering en duurzaamheid, mensenrechten, multilateralisme en de wereldwijde reactie op het coronavirus”, te benadrukken. 

De ironie wil dat de brief stelde dat “ons partnerschap volwassen genoeg is geworden om een openhartige discussie over de verschillen tussen de twee kampen mogelijk te maken”. In de brief werd ondertussen met geen woord gerept over de concentratiekampen in Xinjiang, het hardhandig optreden tegen betogers in Hongkong of het verdwijnen van klokkenluiders.

De brief roept op tot samenwerking in het economisch herstel en de strijd tegen het coronavirus. “Het is nu al duidelijk dat de pandemie onze wereld een nieuwe vorm zal geven. Maar hoe zal precies afhangen van de keuzes die we vandaag maken”, luidt het in de brief.

Terwijl Trump voor confrontatie gaat, probeert EU China op te vrijen

Terwijl onder meer de Verenigde Staten onder president Donald Trump (Rep.) ernstige vragen hebben bij de Chinese aanpak van het coronavirus en er niet voor terugdeinzen om de confrontatie aan te gaan, besluit de Europese Unie net nu om dichter bij China aan te vleien. “Wij delen een gemeenschappelijk streven om onze relatie in de komende jaren op een nog productiever niveau te brengen, nu de connectiviteit tussen Europa en Azië toeneemt”, klinkt het.

Verschillende EU-lidstaten zoals Italië, Frankrijk en Duitsland publiceerden uit onvrede alsnog de oorspronkelijke brief. Gunnar Wiegand van de diplomatieke dienst van de EU retweette daarentegen de gecensureerde versie.

Het is niet de eerste keer dat Brussel buigt voor Chinese druk. Een eerder verslag, over wereldwijde desinformatie rond het coronavirus, werd uitgesteld en herschreven om minder kritisch te zijn tegenover China.