België zal straks 13,5 miljard euro betalen aan het herstelfonds van de Europese Unie. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Europese Commissie. Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd en waarschuwt dat de plannen voor “onvermijdelijke EU-belastingen” zullen zorgen.

Concreet zou België garant staan voor 25,5 miljard aan leningen en andere financiële steunmaatregelen. Volgens de huidige werkcijfers zou daarvan maar 12 miljard euro terugvloeien, wat ons land een nettobetaler van 13,5 miljard maakt. De Europese Commissie stelde donderdag haar plannen voor om een fonds van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard subsidies, op te richten om de economische impact van de coronacrisis op te vangen. Het is nu aan de noodregering om over de bedragen te onderhandelen. In die onderhandeling speelt ook Europees Raadsvoorzitter en voormalig premier Charles Michel een belangrijke rol. Hem wacht de taak om de Europese regeringsleiders te overtuigen.

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op het nieuws. De partij vindt dat premier Wilmès en co nee moeten zeggen. “Eerst de EU-schulden, dan de onvermijdelijke EU-belastingen”, zegt Europees parlementslid Tom Vandendriessche. De Vlaams-nationalisten kondigen alvast aan dat ze zich in het federaal en Europees parlement zullen verzetten tegen de plannen.