Terwijl het aantal coronavirusbesmettingen in Duitsland gestaag afneemt, besluiten de verschillende deelstaten om hun maatregelen stapsgewijs te versoepelen. Voor enkele districten of wijken waar het aantal besmettingen hoog blijft dreigt echter opnieuw een ‘lockdown’.

Terwijl het aantal coronavirusbesmettingen in Duitsland gestaag afneemt, besluiten de verschillende deelstaten om hun maatregelen stapsgewijs te versoepelen. Wel hanteert men de regel dat plaatsen die in één week meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners tellen opnieuw in ‘lockdown’ moeten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft het over een “noodrem”.

(Lees verder onder de tweet.)

Deelstaten mogen zelf beslissen welke maatregelen genomen worden

Momenteel zou dit gelden voor twee regio’s in de deelstaten Beieren en Thüringen. Zo telt het district Greiz in het oosten van Thüringen op dit moment 84,6 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is het hoogste percentage in heel Duitsland. De stad Rosenheim in Opper-Beieren telt op dit moment 52,1 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ook in Baden-Württemberg flirt een district met de grens. Vorige week werden 49,8 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld in het district Heidenheim. Vorige week behoorde die plaats niet eens tot de top 15 qua nieuwe besmettingen.

De Duitse deelstaten mogen zelf beslissen welke maatregelen ze precies treffen als de grens overschreden wordt. Dit betekent dat het niet per definitie noodzakelijk is dat een hele regio of stad in ‘lockdown’ moet. Als de uitbraak zich bijvoorbeeld concentreert in één enkele zorginstelling, mogen de maatregelen op die ene specifieke instelling toegespitst worden.