De Duitse corona-‘lockdown’ was een “enorme fout”, dat beweren althans zeven experten of “dwarsdenkers” die de Duitse krant Bild aan het woord laat

De Duitse krant Bild presenteert de zeven experten als “respectabele en gewaardeerde meesters van hun vak” en “dwarsdenkers, vermaners, twijfelaars” tijdens de coronacrisis. Hun conclusie? De Duitse corona-‘lockdown’ was volgens hen een “enorme fout”. De krant schrijft dat de Duitse politici “de aanbevelingen van andere grootheden hebben aangegrepen om de afsluiting van de economie en het openbare leven te rechtvaardigen”, met “de ernstige inmenging in ieders vrijheden” die daarmee gepaard ging.

(Lees verder onder de tweet.)

“Duitsland niet te vergelijken met Italië”

Professor Stefan Homburg van de Universiteit van Hannover zegt bijvoorbeeld dat de Duitse cijfers geen ‘lockdown’ rechtvaardigden. “In Italië was de coronavirusepidemie erger dan een griepepidemie, in Duitsland was het minder ernstig. Met de lockdown hebben de federale en staatsregeringen een grote fout gemaakt. De schade neemt elke dag toe, alle verboden moeten onmiddellijk worden opgeheven. Lege voetbalstadions en halflege restaurants zijn voor niemand van nut”, zegt Homburg.

De patholoog professor Klaus Püschel van het Instituut voor Forensische Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Hamburg stelt dan weer dat Covid-10 “uiteindelijk een virale ziekte is zoals de griep, die in de meeste gevallen onschadelijk is en slechts in uitzonderlijke gevallen dodelijk is”.

“Het is belangrijk om te kijken naar de nasleep van de epidemie om te zien of Covid-19 werkelijk de doodsoorzaak was. Van de ongeveer 180 overledenen met het coronavirus die we nu hebben onderzocht, leden ze allemaal aan ernstige, reeds bestaande aandoeningen en waren het geen kinderen of jongeren. De Covid-19 infectie was de druppel die de emmer deed overlopen”, aldus Püschel.

Beangstigende statistieken en ingrijpende ‘lockdown’

Volgens filosoof en voormalig minister van Cultuur Julian Nida-Rümelin zorgen de vele coronastatistieken voor overdreven angst en paniek. “Met Covid-19 verschijnen er elke dag nieuwe, grote aantallen, die ons bang en verbijsterd maken. Deze cijfers moeten worden begrepen door te vragen: hoeveel mensen sterven er elke dag in Duitsland in totaal? Hoeveel mensen hebben een hartaanval? Hoeveel aan kanker? Hoeveel van Covid-19? Daar wordt weinig aan gedaan”, klinkt het.

Volgens professor Hans-Jürgen Papier – voormalig voorzitter van het Duitse Grondwettelijke Hof – heeft de Duitse staat met de maatregelen te hard ingegrepen in het leven van de burgers. Men had volgens hem op zijn minst “een breder en gedetailleerder parlementair en publiek debat moeten voeren”.

Ook journaliste Patricia Riekel had liever voorzichtigheid en burgerzin gezien, in plaats van ingrijpende overheidsmaatregelen. “Ik zou niet gedacht hebben dat de maatregelen nodig waren. Ik ben voorstander van de Zweedse manier, met aanbevelingen om afstand te houden en dat mensen die gevaar lopen thuis blijven. Wat we in de afgelopen zes weken hebben gezien, is overdreven. We zijn een volk geworden van volgelingen en verklikkers”, aldus Riekel.