Grenscontroles werken, zo blijkt uit berichtgeving van de Duitse politie. Door de grenscontroles in Duitsland zijn er namelijk al bijna 1.900 gezochte personen opgepakt. Tegelijkertijd zorgen grenscontroles binnen de EU voor een vermindering van migratie. Een lokale fractie van ‘Die Grünen’ is alleen niet blij met de gesloten grenzen. In een open brief vroegen zij om de deur naar Duitsland weer open te zetten. 

De grenscontroles zorgen ervoor dat de internationale criminaliteit op een laag pitje staat. Naast gezochte personen, vindt de Duitse politie bijvoorbeeld ook gestolen goederen terug. Als gevolg van de grenscontroles werden daarom al 2.200 misdrijven opgelost. Een ander belangrijk aspect is dat de illegale migratie enorm is afgenomen. Men gaat er echter vanuit dat deze migratie meteen weer doorzet indien de grenscontroles weer stoppen.

(Lees verder onder de tweet)

Grenzen gaan weer open

In een brief naar de Duitse binnenlandminister, Horst Seehofer, vragen de Groenen om de grenzen te openen. Volgens hen moet het mogelijk zijn om “binnen een verenigd Europa de grens over te gaan en tegelijkertijd beschermd te zijn tegen het virus.” Ook geven zij aan zich zorgen te maken over de grenswachters. Door alle ‘uitzonderingen’ zouden de lieden aan de grens namelijk ‘overweldigd’ worden.

Inmiddels is bekend dat de Duitse grenzen weer open gaan vanaf zaterdag. Hierbij blijven er nog wel zogeheten ‘coronacontroles’ plaatsvinden tot op zijn minst 15 juni. Het doel om vanaf de 15e in zijn geheel te stoppen met controles. De voorwaarde hiervoor is dat de bevolking zich blijft houden aan de coronaregelgeving. Wie er vanaf zaterdag weer de Duitse grens over mag, is nog onbekend. De restrictie geldt niet voor België.

(Lees verder onder de tweet)

Vraagtekens

De Duitse AfD-politicus Jörg Meuthen stelt vraagtekens bij de oproep van de Groenen. Volgens hem is het werkelijke motief van de groenen namelijk dat de illegale migratie weer ongecontroleerd doorgaat. Als de grenzen weer openen dan zullen de voordelen die de Duitse politie benoemt, ook verloren gaan, zo meent Meuthen. En dát is volgens de conservatieve politicus niet de bedoeling nu het Duitse systeem al zo onder druk staat van het coronavirus. Hij pleit daarom voor het beëindigen van de illegale immigratie.