Kamerfractieleider Egbert Lachaert mag zich de nieuwe Open Vld-voorzitter noemen. De verwachte tweestrijd met de burgemeester van Oostende Bart Tommelein kwam er niet. Al in de eerste stemronde haalde de donkerblauwe kandidaat het met 61% van de stemmen.

Tommelein werd tweede met net geen 30%. Outsiders Els Ampe en Stefaan Nuytten behaalden respectievelijk 7,3 en 1,9 procent van de stemmen. In het totaal brachten 16.128 leden hun stem uit, digitaal of telefonisch. Ampe haalde wel een zitje in het partijbestuur binnen.

De verwachte tweestrijd tussen Lachaert en Tommelein kwam er dus niet. De Kamerfractieleider had aan één ronde genoeg om de opvolger van Gwendolyn Rutten te worden. Lachaert profileerde zich in de campagne als de donkerblauwe kandidaat. Volgens hem moeten de Vlaamse liberalen geen “één-issue partij” worden, maar wel meer de nadruk gaan leggen op wat Lachaert de liberale kernthema’s noemt. De liberaal kantte zich ook fel tegen het paars-groene geflirt van de vorige voorzitter en de rode formateursnota van Paul Magnette (PS).

Met de ruime overwinning heeft de nieuwe Open Vld-voorzitter meteen een stevig mandaat op zak. Een droomscenario, zo noemt hij het zelf.