Volgens Kamervoorzitter en voormalig koninklijk opdrachthouder Patrick Dewael (Open Vld) hebben PS en N-VA geen kandidaat-premier. “Dat bemoeilijkt de gesprekken”, zegt hij in een interview met Knack. Hij laat uitschijnen dat de liberalen daarom wel eens opnieuw de premier kunnen leveren.

De socialisten trokken vorige week de gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering op gang. De grote vraag blijft of het dit keer wel zal lukken om de PS en N-VA op één lijn te krijgen. “Ik zie vooral twee burgemeesters”, zegt Kamervoorzitter Dewael over Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA). De twee partijvoorzitters hebben volgens Dewael geen kandidaat-premier en dat helpt de zaken niet vooruit. Ook betwijfelt hij of de grootste Vlaamse en de grootste Waalse partij dit keer tot een akkoord zullen komen. “Wat niet is kan nog komen, maar ik kan niet anders dan vaststellen dat het keer op keer mislukt”, aldus Dewael.

Nieuwe verkiezingen? “Kiezer zal genadeloos zijn”

Omdat er geen kandidaat-premier bij PS of N-VA zou zijn, laat de Kamervoorzitter uitschijnen dat de volgende premier wel eens opnieuw van liberale signatuur kan zijn. “Dat zullen we zien in functie van de onderhandelingen. Maar als de socialisten geen kandidaat-premier zouden hebben, dan kom je uit bij de tweede grootste politieke familie: de liberalen”, luidt het.

Dewael denkt tenslotte niet dat nieuwe verkiezingen een oplossing zijn om de impasse te doorbreken. Dat idee werd al meermaals naar voren geschoven indien de partijen er tegen september niet in slagen een regering te vormen. “Ik denk dat de kiezer genadeloos zal zijn voor partijen die nu de handdoek in de ring werpen”, besluit Dewael.