“Wij willen opnieuw aan tafel met de PS. Ik zeg dat niet graag, maar dat is de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met De Zondag.

In juni lopen de volmachten van de noodregering-Wilmès af. Tenzij het coronavirus dan nog sterk huis zou houden, is de kans klein dat er verlengingen komen. De oppositiepartijen die de volmachten leveren willen opnieuw rond de tafel gaan zitten om een volwaardige regering te vormen. De N-VA wil de gesprekken met de Waalse socialisten van PS opnieuw opstarten. Vlak voor de coronacrisis was het water tussen die twee partijen echter nog diep.

De Wever over Wilmès: “Heeft niet de power en charisma voor sterk leiderschap”

“Dat is de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land”, aldus de N-VA-voorzitter. “Maar wil de PS aan tafel? Ik denk van niet, ik heb de indruk dat die partij het federale niveau opgegeven heeft.” Dat de noodregering zou aangevuld worden met socialisten en groenen tot een Vivaldi-coalitie, denkt De Wever niet. “Ik zie niet in hoe Open Vld en CD&V zich daarmee kunnen verzoenen. En dan zwijg ik nog over Ecolo. Daarmee valt geen regering te maken, tenzij de liberalen alle zelfrespect overboord gooien.” Eerder riep hij zijn Vlaamse coalitiepartners al op om een front te vormen.

De Wever is ook scherp voor de aanpak van de noodregering-Wilmès en de premier zelf. “Deze federale regering is amper in staat om een deftige uitleg te geven, dan moet je niet schrikken dat de burger je niet meer vertrouwt”, zegt hij. “Bovendien is het federale leiderschap heel zwak. Ik bedoel dat niet persoonlijk. Zij (Wilmès, red.) kan er niet aan doen dat ze premier is moeten worden van een regering zonder meerderheid in een moeilijk land. Zij heeft ook niet de power en niet het charisma voor sterk leiderschap. Maar ook daar kan ze niets aan doen.”

Lees ook:

MR toch bereid in juni onderhandelingen op te starten