De volgende federale regering moet de fundamentele problemen van België oplossen, institutioneel en economisch. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag op Radio 1. Hij vindt dat de regering voor die uitdaging een meerderheid in Vlaanderen moet vertegenwoordigen.

Vorige week blies de socialistische familie onder leiding van voorzitters Conner Rousseau en Paul Magnette de federale formatie nieuw leven in. Bedoeling is om tegen september een regering op de been te brengen. De vraag blijft wel of de coronacrisis de partijen dichter bij elkaar kan brengen. Daarnaast heeft die crisis een sociaal-economisch bloedbad veroorzaakt, die ingrijpende maatregelen zal vragen van de volgende federale regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt daarom dat een meerderheid aan Vlaamse kant noodzakelijk is. Daarvoor is zijn partij – of het Vlaams Belang (maar die maakt geen deel uit van de federale gesprekken, red.) – noodzakelijk. 

“Als je een regering maakt, moet dat er een zijn die de fundamentele problemen van dit land oplost: institutioneel en economisch. En daar is een meerderheid aan Nederlandstalige kant voor nodig. Als je dat niet doet, is elke regering gedoemd om te falen. En waar staan we dan in 2024?”, aldus De Wever. Een Vivaldi-coalitie is voor de N-VA-voorzitter daarom onmogelijk. Daarin zou een bonte combinatie van groenen, socialisten, liberalen en christendemocraten regeren, met een sterke Vlaamse en rechtse oppositie in het parlement. “Vlaanderen, het economische hart van dit land, besturen zonder een democratisch draagvlak: ik hoop dat iedere partijvoorzitter beseft dat zoiets volstrekt ondenkbaar is”, zegt De Wever nog.

Sociaal-economische

Premier Sophie Wilmès (MR) stelde dit weekend voor om te proberen met de tien volmachtenpartijen tot een eenheidsregering te komen. “Gezien de gigantische uitdagingen waar we voor staan, kunnen we het best vertrekken van de groep van tien partijen die ons ondersteunen, de zogenaamde ‘grande union’, en kijken hoe ver we geraken”, redeneert ze. “Ik zeg niet dat het met zijn tienen moet, maar hoe groter de meerderheid, hoe beter.” Volgens De Wever betekent de coronacrisis echter niet dat partijen hun socio-economische standpunten zomaar moeten laten varen. “Het tegendeel is waar”, zegt hij. “De keuzes die we nu maken, zijn heel belangrijk voor onze welvaart voor de komende tien jaar. Er bestaan een breuk tussen Noord- en Zuid-Europa: Vlaanderen hoort bij landen als Nederland en Denemarken. De keuzes die we nu maken zullen bepalen of dat zo blijft. Maar dat betekent dat je ook over institutionele kwesties moet durven praten.”

Lees meer:

Wilmès pleit voor eenheidsregering: “Hoe groter de meerderheid, hoe beter”

Rousseau (sp.a) over formatie: “Samenstelling maakt mij geen kloten meer uit”