“Het lijkt mij logisch dat de gezondheidspreventie opnieuw naar het federale niveau verhuist”, zegt federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in een interview met De Standaard. Hij vindt ook dat er zeker tegen september een nieuwe regering moet zijn.

Hoewel de Belgische staatshervormingen steeds in één richting verliepen, heeft de coronacrisis volgens De Croo aangetoond dat het tijd is om een aantal zaken opnieuw naar het federale niveau te brengen. De ziekenhuizen, die onder de federale bevoegdheid vallen, hebben immers nooit een capaciteitsprobleem gehad, redeneert de liberaal. 

Ziekenhuizen

De woonzorgcentra daarentegen, die onder de verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid vallen, werden veel zwaarder getroffen door het coronavirus. Zowat de helft van de Belgische coronaslachtoffers viel te betreuren in één van de woonzorgcentra. Het is volgens De Croo logisch dat er in de gezondheidszorg zaken geherfederaliseerd worden. “Het is toch om onnozel van te worden dat we op federaal niveau aan het harken zijn om contact tranig op poten te zetten, terwijl de twee gemeenschappen min of meer hetzelfde doen”, zegt hij in De Standaard. Dat België er vandaag in slaagt om snel op te treden, is volgens de liberaal omdat alle regeringen begrijpen dat het niet het moment is om dwars te gaan liggen.

De liberaal vindt dat er tegen september zeker een nieuwe regering moet zijn. Wellicht starten de regeringsonderhandelingen in juni wanneer de volmachten van de huidige noodregering-Wilmès aflopen. “Op een bepaald moment zul je ideologische keuzes moeten maken en dan moet je kiezen met wie je dat wil doen. Begin september zouden we toch een nieuwe regering mogen hebben”, aldus De Croo.