“We moeten proberen de grote partijen samen te brengen”, zegt federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) over de gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering. Wie die partijen zijn, wil hij niet gezegd hebben op het Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Afzwaaiend Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verklaarde zondag dat een nieuwe federale constructie op paarse fundamenten moet gebouwd worden. “We moeten paars opnieuw uitvinden en kijken wie we kunnen meetrekken”, zei ze daarover. Die paarse basis van blauw (Open Vld en MR) en rood (sp.a en PS) kan ook sociale hervormingen – in de gezondheidszorg en de woonzorgcentra – doorvoeren, vindt Rutten.

Herstelregering met breed programma

Een ander liberaal kopstuk, Alexander De Croo, vindt het een goede zaak dat er opnieuw gesproken wordt. Hij pleit voor een herstelregering met een breed programma. “We hebben geen nood aan een schouwspel van partijen die elkaar aanvallen en het leven moeilijk maken”, zegt hij. “Als we een regering willen die stabiel is, moeten we eerst de grote partijen samenbrengen.” Wie die partijen zijn, wil De Croo niet gezegd hebben.

De Croo erkent ook dat economische relance na de coronacrisis niet kan met de huidige minderheidsregering. “Nu proberen we de crisis onder controle te krijgen”, zegt hij. “We moeten naar een herstelregering met een breder programma. Dan is het goed dat je een meerderheid hebt binnen de regering, en niet enkel steun, zoals nu het geval is.”

Lees ook:

Rousseau (sp.a) staat open voor staatshervorming, maar “geen doel op zich”