Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) heeft in Knack gereageerd op het filmpje dat verspreid werd door de politie om het toenemende geweld tegen de politie aan te kaarten. De politievakbond had Dalle persoonlijk aangesproken nadat die enkele weken geleden na de rellen in Anderlecht begrip vroeg voor de situatie van die jongeren.

Politievakbond VSOA deelde woensdagavond een filmpje op sociale media waarin te zien is hoe de Brusselse politie aangevallen wordt door een groep allochtone jongeren bij een politie-interventie. De politie wilde een controle uitvoeren in het kader van een steekpartij, maar tientallen allochtonen verzamelden zich rond de politie en deelden hen verschillende rake klappen en trappen uit. 

Minister Dalle persoonlijk aangesproken

De beelden werden verspreid om aandacht te vragen voor het toenemende politiegeweld in Brussel. Daar kwam het de voorbije weken al meermaals tot confrontaties tussen de politie en groepen ‘jongeren’, vaak van buitenlandse origine. Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) en Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a) werden daarbij persoonlijk aangesproken door de politie. Zij vroegen immers voor begrip na de veelbesproken rellen in Anderlecht. 

“Wat denken jullie, Pascal Smet en Benjamin Dalle? Hadden onze collega’s het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit?”, zo vraagt de politievakbond zich af. Minister Dalle heeft nu gereageerd op die uithaal van de politievakbond. “Geweld tegen politie kan nooit. Daders moeten streng bestraft worden. Politiemensen werken vaak in moeilijke omstandigheden. Ze verdienen ons respect”, aldus Dalle zelf op Twitter.

De reacties op de post van Dalle zijn afkeurend. “Bla, bla, bla,….op naar een volgend incident. Stop nu toch eens die voorgekauwde praatjes en doe er iets aan”, reageert iemand. “Holle woorden. Benoem eerst het probleem. Het probleem is niet “jongeren” of “verwarde mannen” maar allochtonen en Islam”, zegt nog iemand anders. 

Via zijn woordvoerder laat Dalle weten om in dialoog te willen gaan met de politie. “De minister is altijd bereid om het gesprek met de politie en de politievakbonden aan te gaan. Hij is ook al met de agenten op het terrein gaan spreken. Hij begrijpt hun situatie en wil hen daarin zeker steunen”, aldus Tom Demeyer, woordvoerder van minister Dalle, aan Knack. 

Andere reacties

Ook Vlaams Belang en N-VA reageerden al op de feiten. “Wat er in Anderlecht gebeurde is schokkend. Hoeveel alarmbellen moeten er afgaan? De regering laat betijen. Zo kan het niet verder. Onze politiemensen verdienen beter. Kordate aanpak nu”, aldus Theo Francken (N-VA) op Twitter.

Tom Van Grieken reageerde gisterenavond via Facebook. “Dit is toch niet meer normaal!?Brussel 2020: Politie wil verdachte (van messteken) arresteren. De allochtone omstaanders vallen de politie aan om die arrestatie te verhinderen! ONGELOOFLIJK!”