Volgens enkele gezondheidsexperts zorgen de problemen tussen Amerika en China ervoor dat de coronapandemie langer zal duren. Omdat de landen moeilijk informatie uitwisselen, is het moeilijker een coronavaccin te ontwikkelen. De experts vinden dat het “politiek drama” tussen de twee landen de ontwikkeling van het vaccin vertraagt.

Politiek drama tussen VS en China

Virussen zoals Covid-19 muteren ongeveer één keer per maand. “Sommige mutaties zijn zoals een vingerafdruk. Ze tonen aan hoe een virus zich verspreidt. Het virus bereikte bijvoorbeeld Seattle rechtstreeks vanuit China. Maar Covid-19 bereikte New York via reizigers uit Europa,” dat zei Dr. Barry Bloom, een specialist in besmettelijke ziektes en professor aan Harvard University.

Het is fundamenteel om te weten hoe een virus muteerde en zich verspreid heeft. Met die informatie kunnen gezondheidsexperts en politici betere strategieën plannen. Maar de voorbije weken heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Mike Pompeo, al verschillende keren Beijing verweten dat China geen virusmonster wilde afstaan. Daarnaast heeft hij China ervan beschuldigd dat de Chinese overheid virusmonsters heeft vernietigd, maar hij had hier geen bewijs van. Pompeo staat ook achter de beschuldigingen van Trump dat het virus uit een Chinees laboratorium is ontsnapt.

Virusmonster nodig voor coronavaccin

“Dergelijke virusmonsters verkrijgen die zich nog in een vroege fase bevinden, is belangrijk. Ik begrijp niet waarom dit via Buitenlandse zaken moest gebeuren, openbaar in de media met gigantisch veel complottheorieën”, zei David Larsen, professor aan de Syracuse University. Hij bestudeerde de verspreiding van onder andere malaria en andere besmettelijke ziektes.

Volgens Pompeo heeft de Amerikaanse overheid meerdere malen zo een virusmonster gevraagd. Daarnaast zou de VS ook gevraagd hebben naar informatie over de eerste coronapatiënt, de zogenaamde “patient zero”. Toen hem gevraagd werd wat de reactie van China was, zei hij dat dat moest gevraagd worden aan de Chinese ambassadeur in Washington, Cui Tuankai. Er kwam geen reactie.

Larsen begrijpt niet waarom die aanvragen via de overheid moesten gebeuren. “Besmettelijke ziektes respecteren geen grenzen of politieke spanningen. We moeten dus samenwerken. Wetenschappers zouden los moeten kunnen werken van politieke drama’s.” Hij vindt dat zo een uitwisseling beter had plaatsgevonden tussen wetenschappers, niet tussen politici. “Voor toekomstige preventie is het belangrijk om te weten waar het virus vandaan kwam. Onze wetenschap is nog niet goed in virussen detecteren bij dieren die ooit naar mensen zouden kunnen overkomen.”