In het Nederlandse Den Haag zijn minstens 21 moslims besmet geraakt met het coronavirus nadat ze de opgelegde coronamaatregelen negeerden. Dat meldt het Nederlandse Omroep West. Ondanks een uitdrukkelijk verbod hierop werden in de moskee van Den Haag toch nog bijeenkomsten georganiseerd waarbij tientallen mensen aanwezig waren en de afstandsregel niet gerespecteerd werd.

Op 12 maart werd de moskee in Den haag officieel tijdelijk gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch werden de weken nadien gewoon nog op regelmatige basis bijeenkomsten georganiseerd met vaak tientallen gelovige moslims om samen te bidden. Bovendien hielden zij zich naar verluidt niet aan de regels met betrekking tot social distancing en was van 1,5 meter afstand geen sprake. 

Corona-uitbraak

Enkele weken later ontving het bestuur van de moskee een eerste melding van een bezoeker van de moskee die positief getest had op het coronavirus. De dagen nadien zouden daar nog 20 coronapatiënten bijkomen. Het zijn allemaal moslims die de voorbije dagen en weken de moskee van Den Haag bezochten. Een 77-jarig lid van de moskee is eerder deze week overleden aan het virus.

Ondanks de corona-uitbraak bij de lokale moslimgemeenschap besloot het moskeebestuur toch om ook tijdens het Suikerfeest van enkele dagen geleden opnieuw een gebedsdienst te organiseren. Ook daar waren opnieuw tientallen gelovige moslims aanwezig. Enkele leden van de vereniging Faizul-Islam, waar de moskee onder valt, zijn het beu en hebben de stad Den Haag opgeroepen om in te grijpen.

Het Haagse stadsbestuur laat weten dat er inderdaad meerdere meldingen zijn binnengekomen over bijeenkomsten in de moskee, maar verwijst naar het feit dat dit mag indien het om minder dan 30 aanwezigen gaat en indien er rekening wordt gehouden met de afstandsregels. Bovendien kan men overtreders alleen bestraffen als ze op heterdaad betrapt worden, en de stad Den Haag heeft geen controles uitgevoerd in de moskee.