In het lokaal asielzoekerscentrum van het West-Vlaamse Koksijde is het coronavirus uitgebroken. Burgemeester Marc Vanden Bussche trekt aan de alarmbel. Fedasil zou de opgelegde coronamaatregelen niet volgen en asielzoekers zijn vrij om het asielcentrum te verlaten en hun familie te bezoeken. “Blijkbaar heeft Fedasil extra privileges”, klinkt het in Het Laatste Nieuws. 

Enkele maanden geleden werd beslist dat de oude kazerne in Sijsele, Koksijde, opnieuw in gebruik zou worden genomen voor de opvang voor asielzoekers. Vanwege de coronacrisis leek de heropening van het asielzoekerscentrum in Sijsele uitgesteld te worden, maar dat was voor Fedasil geen optie. De vrees van het stadsbestuur en de inwoners van Koksijde over een uitbraak van het coronavirus in het asielcentrum, is nu werkelijkheid geworden. 

“Blijkbaar heeft Fedasil extra privileges”

“Momenteel zitten er vijf mensen in quarantaine in het asielcentrum, waarvan er al zeker één positief heeft getest”, stelt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Iedereen testen kan blijkbaar niet en dat is onbegrijpelijk. Bovendien hebben tientallen asielzoekers het centrum verlaten. Ze kregen van Fedasil maaltijdcheques. Die mensen mogen dan bij familie of vrienden gaan wonen. Zo’n manier van werken kan niet. Wij mogen geen familie bezoeken en moeten zoveel mogelijk binnen blijven, maar blijkbaar heeft Fedasil extra privileges.”

Volgens de burgemeester lapt Fedasil de regels en opgelegde maatregelen aan hun laars. “Fedasil, die het asielcentrum in onze gemeente beheert, leeft de afspraken niet na”, aldus Vanden Bussche. “Ik had eerst een volledige lockdown opgelegd, maar eind maart kwamen we met de gouverneur en Fedasil overeen om die op te heffen. We legden wel strenge voorwaarden op en die zijn nu geschonden.”

Volgende week gaan ook in Koksijde de scholen weer open, maar kinderen van asielzoekers zijn daar niet welkom. “Als Fedasil weigert open te communiceren, is er van vertrouwen geen sprake. Hoe weten we zeker dat die kinderen niet besmet zijn gezien er in het centrum een uitbraak van het coronavirus is? Ik heb overlegd met de schooldirecties en zij zien de komst van de kinderen van de asielzoekers niet zitten.”

Fedasil bevestigt dat asielzoekers het centrum mogen verlaten, maar beweert dat ze zich wel aan de coronamaatregelen houden. “We geven onze bewoners de kans het centrum te verlaten op voorwaarde dat ze een vaste verblijfplaats hebben bij vrienden of familie en dat zij ons hun adres bezorgen”, klinkt het. “De opvangcentra van Fedasil zijn open. Asielzoekers zijn legaal in ons land en mogen verblijven waar ze willen. In al onze centra is de medische situatie onder controle en gelden strikte maatregelen rond preventie, hygiëne en sociale afstand.”