Communistisch China is de aanhoudende onrust in Hongkong beu en is van plan verregaande wetgeving op te leggen om de stad onder controle te krijgen. Dat schrijft de South China Morning Post.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement, dat morgen van start gaat, zou men voorstellen om de nationale veiligheidswetgeving voor Hongkong grondig te verruimen. Een van de punten op de agenda luidt immers “het opzetten en verbeteren van het rechtssysteem en de handhavingsmechanismen voor Hongkong om de nationale veiligheid te waarborgen”.

(Lees verder onder de tweet.)

Ingrijpende wetgeving

Chinese parlementsleden zouden maatregelen voorbereiden die ‘opruiing’, ‘buitenlandse inmenging’, ‘terrorisme’ en ‘afscheiding’ in Hongkong verbieden. Indien aangenomen, betekent de wet een keerpunt voor het relatief vrije Hongkong.

De regering in Hongkong heeft eerder geprobeerd gelijkaardige maatregelen te treffen, maar bleek daar niet toe in staat door aanhoudend protest. In Beijing houdt men de Hongkongse oppositie nu zelf verantwoordelijk. Aangezien de Hongkongse Wetgevende Raad zelf niet in staat blijkt de wet aan te nemen, neemt het Volkscongres het heft in eigen handen, klinkt het.