Een document van de Chinese Staatsveiligheid waarschuwt voor een wereldwijd toenemende vijandige houding tegenover China in de nasleep van het uitbreken van het coronavirus. Dat schrijft Reuters. Met name de Verenigde Staten beschuldigen China van een doofpotoperatie.

Het verslag werd begin april door het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid aan hooggeplaatste Chinese leiders, waaronder president Xi Jinping, overhandigd. Volgens het document is de wereldwijde vijandigheid tegenover China sterk toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Het zou zelfs van 1989 – toen het studentenprotest op het Tiananmenplein bloedig werd neergeslagen – geleden zijn dat de vijandigheid tegenover China zo groot was.

(Lees verder onder de tweet.)

“China moet in slechtste geval voorbereid zijn op gewapend conflict”

Het document stelt dat de Verenigde Staten voorop lopen in deze vijandige houding en dat Beijing in het slechtste geval voorbereid moet zijn op een gewapend conflict tussen de twee landen. Het document werd opgesteld door het ‘China Institutes of Contemporary International Relations’ (CICIR), een denktank met banden met het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid.

Of het document een invloed zal hebben op het beleid van de Chinese Communistische Partij is nog maar de vraag. Het toont wel aan dat de Chinese regering de diplomatieke gevolgen van de coronapandemie serieus neemt.

Verschillende westerse landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, beschuldigen China van een doofpotoperatie in de nasleep van de corona-uitbraak. De relaties tussen beide landen waren al niet te best. Zo beschuldigen de VS China van oneerlijke handelspraktijken en diefstal van technologie. Ook geopolitieke geschillen over Taiwan, Hongkong en de Zuid-Chinese Zee hebben de betrekkingen danig verzuurd.