Voor CD&V-voorzitter Joachim Coens moet de Belgische staat geen aandeelhouder van Brussels Airlines worden. Hij pleit in een interview met L’Echo wel voor contractuele garanties van het Duitse moederbedrijf Lufthansa dat de connectiviteit van Zaventem met de wereld behouden blijft.

De toekomst van Brussels Airlines staat op losse schroeven. Het bedrijf, dat zwaar lijdt onder de coronacrisis, kondigde deze week een herstructurering aan. Het schrapt 1 job op 4 en laat een hele reeks bestemmingen links liggen met het oog op overleven. Zonder staatssteun lijkt echter ook de herstructurering niet voldoende om het hoofd boven water te houden. Daarom onderhandelt een delegatie van de Belgische regering met het Duitse moederbedrijf Lufthansa over een reddingsboei.

Connectiviteit

Voor CD&V-voorzitter Joachim Coens hoeft de Belgische staat geen aandeelhouder te worden van Brussels Airlines. Voor zijn partij zit federaal minister van Economie Nathalie Muylle mee aan de onderhandelingstafel.  “Ik vind niet dat we weer moeten keren naar overheidsbedrijven. Alexander De Croo en de regering moeten garanties hebben in het kader van een contractueel akkoord tussen België, de luchthaven, Brussels Airlines en Lufthansa”, laat hij zaterdag optekenen in L’Echo. Een zitje in de raad van bestuur biedt volgens de CD&V’er nog steeds onvoldoende garanties.

Coens wil contractuele garanties van Lufthansa dat de connectiviteit van Zaventem met de wereld behouden blijft. “Die moet duurzaam zijn, zowel ecologisch als economisch”, zegt hij. “Indien we daarvoor geld op de tafel moeten leggen, akkoord, maar we moeten zeker zijn dat op de lange termijn bepaalde bestemmingen bediend zullen worden, en dat Lufthansa en Star Alliance ons helpen voor de langeafstandsvluchten.”