De Britse regering zal dan toch een onderzoek naar de ‘kenmerken’ van zogenaamde ‘grooming’-bendes publiceren. Dat schrijft The Independent. In februari liet het Britse ministerie van Binnenlands Zaken nog weten dat het een publicatie van het onderzoek niet in het “openbaar belang” achtte. Die beslissing leidde toen tot veel verontwaardiging. ‘Grooming’-bendes zijn groepen mannen – overwegend van Pakistaanse afkomst – die minderjarige meisjes verleiden en afhankelijk maken van drugs of alcohol, om hen vervolgens te verkrachten en te prostitueren.

Men vermoedt dat zo’n Britse 18.700 minderjarigen in 2018-2019 het slachtoffer werden van ‘grooming’-bendes. Dat zijn groepen mannen – overwegend van Pakistaanse afkomst – die minderjarige meisjes verleiden en afhankelijk maken van drugs of alcohol, om hen vervolgens te verkrachten en te prostitueren. In de meeste gevallen zijn de slachtoffers blank en niet-moslim. Enkele jaren geleden brak een schandaal uit in het Verenigd Koninkrijk, nadat bleek dat de lokale autoriteiten in Rotherham jarenlang het kindermisbruik in hun gemeente toedekten. Men vreesde onder meer aantijgingen van racisme, vanwege de overwegend Pakistaanse origine van de daders. 

(Lees verder onder de tweet.)

Onderzoek naar ‘kenmerken’ vrijgeven niet in het “openbaar belang”

In 2018 beloofde de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (Con.) een grootschalig onderzoek naar het fenomeen van de ‘grooming’-bendes. In februari liet het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken echter verstaan dat het de publicatie van het onderzoek niet in het “openbaar belang” achtte. Het vrijgeven van de informatie zou het ontwikkelen van het beleid kunnen bemoeilijken, zo was toen te horen.

Die beslissing leidde echter tot een storm van protest. Zo werd er een petitie opgestart die de “volledige vrijgave van het officiële onderzoek naar ‘grooming’-bendes dat door de overheid is uitgevoerd” eist. De petitie verzamelde tot nu toe 126.000 handtekeningen.

“Slachtoffers in steek gelaten door politieke correctheid Britse staat”

Dinsdag kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken echter aan dat het een bocht maakte en “een document zou publiceren over de seksuele uitbuiting van kinderen in groepsverband om de kenmerken van het overtredingen in groepsverband beter te begrijpen en om te helpen recht te doen aan de slachtoffers”.

“Het werk werd in opdracht van de vorige minister van Binnenlandse Zaken gedaan om de omvang en de aard van de seksuele uitbuiting van kinderen in groepsverband beter te begrijpen, met inbegrip van de kenmerken van de daders, de slachtoffers en de context waarin deze misdaden worden gepleegd”, klinkt het.

“Slachtoffers van deze ziekmakende kindermisbruikgroepen hebben me verteld hoe ze in naam van de politieke correctheid door de staat in de steek zijn gelaten”, zei de huidige minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Con.). “Wat er met deze kinderen is gebeurd, blijft een van de grootste vlekken op het geweten van ons land. Het is beschamend. Ik ben vastbesloten om recht te doen aan de slachtoffers en ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren.”