Het initiatief van de socialisten om de regeringsonderhandelingen nieuw leven in te blazen, valt niet in goede aarde bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Dit is bijna een kleine staatsgreep”, zegt hij in een interview met Le Soir.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau en zijn Franstalige evenknie Paul Magnette (PS) trokken de federale formatie vorige week opnieuw op gang. Als grootste politieke familie claimden ze het initiatief, een onuitgegeven scenario zonder precedent. Volgens Bouchez mist de socialistische tandem legitimiteit omdat de Koning en de grootse partij van Vlaanderen – de N-VA – buitenspel werden gezet. “Dit is bijna een kleine staatsgreep”, zegt hij. “Magnette en Rousseau zeggen dat ze een synthese van de standpunten willen maken. Maar wij gaan niet werken met partijen die van buitenaf zeggen hoe het moet, maar hun verantwoordelijkheid niet nemen in de regering.”

 

Bouchez wil “vijf grootste democratische partijen” aan zet

Zelf zegt de MR-voorzitter ook al gesprekken te hebben gehad met andere partijvoorzitters.  “Maar ik zet ze niet in de krant”, sneert hij richting Rousseau en Magnette. Bouchez wil de vijf grootste “democratische partijen” aan zet laten komen onder leiding van de eerste partij van elke gemeenschap. Daarmee doelt hij op N-VA, CD&V en Open VLD langs Vlaamse kant en MR en PS aan Franstalige zijde. Gemakkelijkheidshalve vergeet hij dan wel het Vlaams Belang, dat de tweede grootste partij werd bij de verkiezingen. 

Bij de Vlaamse liberalen lijkt men wel iets enthousiaster over het initiatief van de socialisten. Minister van Financiën Alexander De Croo gaf al aan blij te zijn dat er opnieuw gesproken wordt. Kamervoorzitter Patrick Dewael merkte dan weer op dat de gesprekken bemoeilijkt worden omdat noch PS, noch N-VA een kandidaat-premier zouden hebben.

Lees ook:

De Croo blijft vaag over regeringsvorming: “Grote partijen samenbrengen”