Op woensdagochtend 27 mei arresteerden de Bosnische en Kroatische autoriteiten acht mensensmokkelaars. Hiermee is tegelijkertijd het smokkelen van 45 migranten voorkomen. De operatie droeg de bijnaam ‘Triëste’, als onderdeel van een bredere campagne tegen smokkelnetwerken op de Balkan. Europol coördineerde de operatie.

Volgens het Bosnische Openbaar Ministerie hebben de mensensmokkelaars grote bedragen geld ontvangen. Hiermee zou de complete reis van Turkije tot aan Italië zijn georganiseerd. De migranten kregen hierbij naast vervoer ook onderdak aangeboden. Tijdens de zoekacties vonden de autoriteiten negen mobiele telefoons en een laptop. De hoop is dat hieruit meer informatie over de smokkelpraktijken zal volgen tijdens het strafproces. Het Openbaar Ministerie van Bosnië is tevreden. De instantie meent namelijk dat de operatie “een van de meest alomvattende regionale acties is in de strijd tegen illegale migratie.”

(Lees verder onder de tweet)

De rol van Europol

Europol was ook betrokken bij de operatie en hielp de verschillende leden van de criminele organisatie te identificeren. Ook zorgde Europol voor een goede communicatie tussen de Bosniërs en Kroaten. In de operatie was een expert van het Europees centrum tegen migrantensmokkel (EMSC) aanwezig. Dit agentschap, wat onderdeel van Europol is, richt zich specifiek op het ontmantelen van smokkelnetwerken in de EU. Hierbij werkt het agentschap nauw samen met andere EU-agentschappen zoals Frontex.