Een bende mensensmokkelaars is opgerold in Brussel. 13 mensen zijn opgepakt tijdens huiszoekingen. Ze hebben naar verluidt honderden Vietnamezen naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld. Eind vorig jaar werd een transport gevonden met 39 dode Vietnamezen, waarvoor deze bende verantwoordelijk zou zijn.

Dankzij de internationale samenwerking tussen Frankrijk en België komt nu een einde aan de bende. In beide landen werden dus huiszoekingen gedaan. In ons land was dit in Anderlecht, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Pieter-Leeuw, Ganshoren, Ukkel en Etterbeek. 11 van de 13 mensen zijn van Vietnamese afkomst, 2 van Marokkaanse. In Frankrijk zijn nog eens 13 andere mensen opgepakt. De politie vond ook 21 illegalen. Wenke Roggen van het federaal parket “vermoedt dat ze een netwerk vormden dat enkele maanden lang elke dag tientallen mensen uit Vietnam heeft gesmokkeld.”

Mensensmokkelaars besteden geen aandacht aan de omstandigheden van de personen die ze smokkelen. Het transport met 39 overleden illegalen is daar het bewijs van. Dat incident was ook de aanleiding van dit onderzoek. De koelwagen waarin de lijken werden gevonden, zou vertrokken zijn vanuit Zeebrugge op een ferryboot. De Vietnamezen die gesmokkeld werden, zouden gestikt zijn. Vijf van de dertien opgepakte criminelen in België zijn alvast aangehouden. Ze riskeren een celstraf tot 15 jaar en een boete tot 150.000 euro per gesmokkeld slachtoffer.