Mede door toedoen van de coronacrisis zal het Belgische begrotingstekort oplopen tot 46 miljard euro, oftewel 10,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit berekeningen van BNP Paribas Fortis waarover De Tijd bericht.

Net als BNP Parabis Fortis zien de andere grootbanken KBC en ING de Belgische begroting zwaar ontsporen in 2020. Gemiddeld loopt het begrotingstekort volgens hun vooruitzichten op tot 9,8 procent van het 9,8 procent van het bbp, het grootste tekort sinds 1986. Vorig jaar bedroeg het tekort ‘slechts’ 1,9 procent van het bbp. De overheidsschuld klimt dan weer van 98,7 naar 118 procent van het bbp. 

(Lees verder onder de tweet.)

Schuldgraad zou nauwelijks afnemen

Die cijfers zijn onder meer toe te schrijven aan de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande daling in economische activiteit. Tegelijkertijd geeft de overheid zo’n 10 miljard uit aan maatregelen om de economie op te krikken. De cijfers houden geen rekening met maatregelen die nog niet genomen zijn, zoals het voorgestelde relanceplan ter waarde van 30 tot 50 miljard euro van PS-voorzitter Paul Magnette

Hoewel het begrotingstekort volgens de schattingen in 2021 zou dalen naar 6,1 procent van het bbp, zou de schuldgraad nauwelijks afnemen. De banken verwachten dat de economische activiteit pas in 2023 op hetzelfde niveau komt als voor het begin van de coronacrisis.