De Baltische staten hebben vertrouwen in elkaars coronastrategie. Om ‘de normaliteit’ en het toerisme weer op gang te krijgen, gaan de landen nu ook de grenzen voor elkaar openen. Mensen van buiten Estland, Letland of Litouwen kunnen niet vrij reizen naar de landen. Zij moeten verplicht in een veertiendaagse quarantaine. Ondertussen overwegen andere landen gelijksoortige maatregelen.

Op 15 mei gaan de grenzen weer open tussen de Baltische landen. Dat de grenzen intern zullen openen, betekent niet dat daarmee alle coronabeperkingen van tafel zijn. De Baltische staten houden allemaal op hun eigen manier verschillende coronarestricties in stand. Desondanks is het plan wel uniek. Het zal de eerste ‘reisbubbel’ van de wereld worden.

(Lees verder onder de tweet)

Baltische staten voorop

De kans bestaat dat Polen en Finland zich later ook zullen aansluiten bij de ‘Baltische bubbel’. “We hebben een goed voorbeeld laten zien door te verklaren, luid en duidelijk, dat alleen landen die succesvol met de situatie zijn omgegaan, zichzelf weer kunnen heropenen,” aldus de Litouwse premier Saulius Skvernelis. Ook lieten de Litouwers weten vertrouwen te hebben in elkaars zorgsystemen. Dit vertrouwen is niet geheel onterecht. In álle Baltische staten ligt het aantal nieuwe besmettingen rond de nul. Ook is het aantal doden in de landen collectief maar nét iets hoger dan honderd. Dit betekent dat de ‘coronacurve’ al weer aan het dalen is.

Ook in andere landen gaan stemmen op om een ‘reisbubbel’ te maken. Zo spreekt men in Australië en Nieuw-Zeeland al van de ‘trans-Tasmanische bubbel‘. Ook binnen Europa liggen er andere plannen klaar. De Tsjechische buitenlandminister, Tomáš Petříček, ziet graag de grenzen open met Oostenrijk en Slowakije. Dit zouden de drie landen vóór juli al kunnen realiseren.